Nici investitorilor cu bani grei nu le este ușor pe timp de criză, iar așa cum 2017 se prevede a fi secetos, imobiliarele rămân în top la capitolul investiții chiar și în acest an. Pentru a ținti bine locul unei achiziții vă propunem o listă de 11 țări în care să investiți în imobiliare cu încredere.
SUA
Nu este riscant pentru cei care vor să investească în piața imobiliară din Statele Unite ale Americii. SUA continuă să rămână nișa multor profesioniști în acest sens. Rezultatele unui sondaj realizat de către revista imobiliară ”Collins” scot în relief trei orașe americane, numai bune pentru a investi în imobiliare: San Francisco, New York și Los Angeles. Cel mai mare grup de dezvoltatori din China, Greenland Property, au pornit deja lucrări de anvergură în Los Angeles, pe când Lotte grup, o altă companie de construcții grandioasă din Coreea de Sud, a acceptat să cumpere Hotelul Palace din New York. San Francisco a ajuns, de asemenea, printre preferate, datorită aspectului său estetic și proximitatea față de regiunea Silicon Valey, din California.
Turcia
Puțini s-ar fi gândit la Istanbul ca la un oraș favorabil pentru investiții imobiliare, dar se pare că 2017 este tocmai anul său, întrucât a ajuns în topul orașelor din lume în acest sens. Clima prielnică este unul dintre cei mai atractivi factori pentru investitorii britanici. În același timp, populația din Istanbul aparține, în cea mai mare parte, clasei medii și este alcătuită din persoane cu vârsta medie sub 30 de ani, 2 mari avantaje pentru cei care își caută un nou loc de trai.
China
China are reputația celei mai bune țări din Asia pentru investiții. Mulți preferă această destinație pentru oficii, locuințe, dar și pentru afaceri imobiliare. Aceasta a anunțat recent o mărire a prețurilor pentru case cu 3,79% și o creștere a cifrei vânzărilor cu 16,6% din 2015.
Germania
Germania este considerată un model al stabilității pieței imobiliare, mai ales după ce a reușit să evite un declin al prețurilor pentru case în cea mai complicată perioadă economică, 2008-2009. Baza macroeconomică puternică (Germania este țara europeană cu cel mai înalt nivel economic) a contribuit la rezistența prețurilor pentru imobile. Berlinul, în mod particular, este un punct de atracție deosebit pentru investitori, cu preponderență pentru cei a căror valută națională ține piept valutei europene.
Franța
Cu o rată scăzută a dobânzilor ce stimulează încrederea cumpărătorilor, Franța devine în vogă printre rândurile investitorilor străini. Parisul, în mod special, este o destinație preferată de turiștii chinezi, care vor să se stabilească în Occident, ca urmare a invaziunii de branduri europene și americane de lux în toată China. Subiecții unui sondaj realizat de revista imobiliară ”Collier” au accentuat că Franța este segmentul perfect pentru investiții imobiliare. Poziția slabă a monedei europene a făcut ca prețurile pentru imobiliare să devină mult mai accesibile pentru investitorii străini. Acest fapt îi stimulează să cumpere proprietăți anume în acest punct de pe hartă și, nu în ultimul rând, să profite pe seama cererilor pentru închiriere.
Portugalia
Portugalia rămâne a fi atracția primară a britanicilor care caută un loc mai cald sub soare. Cei care se decid să investească bani în spații pentru locuit văd nenumărate oportunități în această direcție. Mai mult decât atât, Organizația pentru Dezvoltare Economică a precizat recent că prețurile pentru casele de vacanță sunt cele mai mici de pe piața imobiliară. Valoarea proprietăților din capitala portugheză este de 10 ori mai mică decât a celor din Londra. Există numeroase clădiri ce necesită renovare, idee bună pentru investitorii străini, mai ales de când Portugalia folosește moneda europeană.
Australia
Cu o populație ce se remarcă prin pozitivism, atitudine prietenoasă și o conexiune deosebită cu vizitatorii britanici, Australia este o altă destinație promițătoare din punct de vedere investițional. Compania globală imobiliară ”Colliers” a etichetat-o ca fiind drept cea mai solicitată destinație pentru investitorii europeni. Investitorii chinezi, și ei, manifestă o simpatie aparte pentru acest tărâm atractiv, investind atât în imobiliare rezidențiale, cât și în oficii.
Filipine
În ciuda faptului că mulți dintre dezvoltatorii globali ignoră aceste insule, Filipinele ar putea fi locul perfect pentru investiții imobiliare. Situația economică stabilă, fluxul continuu de brațe de muncă și înmulțirea numărului de companii de outsourcing au condus către creșterea cererilor pentru apartamentele de lux. Mai mulți dezvoltatori concurează pe acest segment. Unul dintre ei, DMCI Homes, construiește condominii care satisfac atât necesitățile proprietarilor, cât și ale chiriașilor. Arhipelagul se plasează și printre destinațiile turistice preferate, făcându-l concurent puternic pentru Asia la capitolul investiții în case de vacanță luxoase.
Italia
O altă alegere pentru turiștii chinezi în căutare de branduri europene de lux. Italia este în topul destinațiilor demne de investiții imobiliare și pentru britanici, care profită de poziția dominantă a lirei în comparație cu euro. Fiind centru al istoriei europene, piața imobiliară din Italia este puternică, ne mai vorbind de Roma, care este în topul căutărilor printre turiști. Casele de vacanță reprezintă o atracție deosebită pentru investitori, mai ales că OCDE a identificat Italia ca fiind una dintre cele mai accesibile țări în materie de investiții imobiliare.
Marea Britanie
În timp ce britanicii investesc în industria imobiliară de peste mări, dezvoltatorii străini cumpără case în Londra. Cererea pentru traiul în capitala britanică este destul de mare – 43% dintre investitorii străini aleg Londra. Dezvoltatorii chinezi de asemenea vânează spații de locuit în această metropolă, datorită brandurilor de lux, care s-au extins pe piața chineză în ultimii ani.
Japonia
Cu un sistem politic stabil, cu impozite pe venit scăzute, Japonia este o altă destinație asiatică de vis, în materie de investiții imobiliare. Tokyo a depășit sondajul realizat de revista imobiliară ”Colllier”, rezultatele căreia arată că piața spațiilor dedicate pentru oficii este extrem de exploatată de investitori. A crescut și numărul închirierilor, așa cum Japonia a înregistrat recent cel mai mare număr de vizitatori străini din toată istora sa.
În pofida scepticismului multora de a investi în imobiliare, mai ales după criza ce s-a instalat în 2008-2009, acest pas rămâne a fi unul echilibrat totuși. Banii oferiți în schimbul imobiliarelor sunt bani salvați, indiferent pe ce punct al hărții!