Câte dintre apartamentele ce se dau în chirie sunt însoțite de un contract? Exact, puține. Și pentru că cifra e mică, locatorii care oferă chirii ilegale s-au ales cu amenzi, ce depășesc 400.000 de lei, din partea Serviciului Fiscal de Stat.
Prin intermediul campaniei ”Fii informat – achită inpozitul pe venit aferent operațiunilor de predare în folosință a proprietății imobiliare”, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a identificat 3221 de proprietari de bunuri imobiliare, persoane fizice, care își oferă bunurile spre chirie. În privința acestora au fost efectuate acțiuni de conformare.
Așadar, au fost efectuate plăți în valoare de peste 2 milioane de lei în buget. În perioada 1 iulie -30 septembrie la SFS au fost înregistrate 1158 de contracte de locațiune, dintre care 737 în raza municipiului Chișinău, 253 – în Nordul țării, 148 – în Centru și 20 în Sud.
În acest sens SFS le comunică celor care oferă bunuri imobiliare în chirie despre impozitul în valoare de 7% din venitul obținut pe care trebuie să-l achite, conform legislației.
Impozitele pot fi achitate până pe data de 2 a lunii curente sau în avans. În cazul în care contractul a fost semnat după data de 2 a lunii, impozitul se va achita a doua zi după încheierea contractului.
Achitarea poate fi efectuată în cadrul oricărei bănci comerciale sau la oficiul poștal al Republicii Moldova. Cetățenii care dau în chirie bunuri imobiliare sunt obligați să înregistreze contractele de locațiune în termen de 3 zile de la data încheierii la subdiviziunea structurală a Serviciului Fiscal de Stat (Direcția Deservire Fiscală), în raza căreia își au domiciliul de bază.
Persoanele fizice care nu se vor conforma legislației riscă amenzi și sancțiuni în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.
Pentru mai multe informații puteți apela 080001525, apel gratuit, sau telefonați la Direcția Deservire Fiscală locală.
Prevederile menționate în articol nu se aplică față de contractele de locațiune (chirie) încheiate cu peroane juridice.
Sursa: bani.md