Articole Imobiliare

Articole Imobiliare

Arhitectura Chișnăului criticată în presa internațională

Despre faptul că Chișinăul nu ar fi cel mai fermecător, mai ales din punct de vedere arhitectural, au vorbit mulți turiști care au vizitat capitala noastră. Informația a ajuns și la ”urechile” presei internaționale, care a caracterizat-o la fel: un ”haos urbanistic”.

„Chişinău, haos urbanistic, o oglindă a unei societăţi bulversate?” Acesta este titlul sub care a apărut recent un articol în publicaţia semestrială a Societăţii Germano-Române din Berlin: „Deutsch-Rumänische Hefte” ( Caiete Germano-Române), despre care a scris Europa Liberă. 

Autorul, Gilles Duhem, accentuează situația deplorabilă a unor clădiri istorice de la noi, menționează dezinteresul actual pentru moștenirea trecutului și ”cacofonia arhitecturală” din prezent. Articolul este încheiat de un apel în care se precizează că orașul Chișinău are nevoie ”de aliați și un lobby” care să poată sprijini proiecte urbanistice și să găsească finanțatori.

Același subiect a fost tratat și în britanicul The Guardian, de acum un an, în cadrul proiectului ”Insider’s guide”, în care jurnalista Anastasia Costișanu a invocat același haos arhitectural: ”brutalism comunist, maxi-taxi-uri și elementele haosului”.

”Arhitectura diversă reflectă diferite epoci ale Chișinăului. Pe fonul brutalismului clădirilor sovietice și a blocurilor nou construite, o parte dintre bijuteriiile arhitecturale ale acestui oraș s-au păstrat, cu toate că au avut de suferit din urma neglijenței autorităților.”, a enunțat jurnalista moldoveancă.

foto: Veaceslav Beșliu 

La categoria ”Worst building” (cea mai de prost gust construcție), Anastasia a amintit despre conflictul din 2015 în care era vizată Ambasada franceză din Chișinău și complexul rezidențial care a înconjurat-o, în pofida interdicției din 2011, privind construcția din centrul istoric al capitalei.

Dincolo de aspectele mai puțin plăcute, dânsa pune în valoare Muzeul Național de Artă, pe atunci recent renovat.

Revista „Deutsch-Rumänische Hefte”, despre care am vorbit în prima parte a articolului apare de 20 de ani la Berlin, iar în prezent îl are drept redactor-principal pe Josef Sallanz,„lector străin” la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, unde activează în cadrul catedrei de filologie germană.

fotograf: Ramin Mazur

 

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode