Și dacă stăm să ne gândim, de 1 septembrie ne despart doar câteva zile, iar camera copiilor încă e plină de jucării și lucruri incompatibile cu stilul de viață al unui elev responsabil. Mai este timp pentru a adapta încăperea pentru un nou început de an școlar. Iar pentru a vă ușura efortul, venim cu câteva sugestii rapide și eficiente pentru organizarea ”zonei de studiu”.
”Revizie generală”
Să începem cu începutul – aruncați toate lucrurile inutile. Sună cam dur, însă mărunțușurile care nu fac decât să ocupe loc pe rafturi și-n sertare, vă consumă spațiul de care puteți profita. Despărțiți-vă fără milă de jucăriile și obiectele defectate, ieșite din uz, de caiete și albume în care nu a mai rămas nicio filă albă, de hainele care nu-i mai vin copilului sau de oricare alte chestii lipsite de vreo încărcătură funcțională.
A nu se se înțelege că trebuie să dăruiți vecinilor animăluțele de pluș sau alte jucării de care copilul dumneavoastră este atașat, copilăria nu ia sfârșit odată cu vara!
Zonarea
În dulapul pentru cărți, aranjați manualele, caietele și restul rechizitelor pe rafturile care-s mai la îndemână, iar celelalte cărți, pe care le va răsfoi mai rar, le aranjați pe rafturile mai greu de accesat. Același lucru facem și în șifonier: separați hainele de școală de vestimentația de zi cu zi. Astfel copilul dumneavoastră nu va trebui să răscolească pe toate rafturile sau în toate sertarele pentru a-și găsi dimineața haina potrivită, iar după ore va ști de unde să ia tricoul și pantalonii de purtat prin casă.
Așadar, copilul se va obișnui cu disciplina și independența, iar dumneavoastră veți avea timp pentru treburi mai importante.
Iluminarea
Pentru camera unui elev, iluminarea este foarte importantă. Sursele pentru iluminat trebuie să fie puternice, dar, în același timp, să nu deranjeze ochii. Cel mai corect e să se utilizeze câteva tipuri de surse pentru iluminat.
Pe lângă clasica lumină de pe tavan, pe masa de lucru trebuie să existe o lampă cu picior flexibil, care vă permite să reglați înălțimea și panta sursei de lumină. În același timp, aveți grijă să existe suficientă lumină și în zona de joacă, dar, și mai important, lângă fotoliul sau canapeaua unde elevul va citi sau o lampă pe noptieră, la care să ajungă cu o atingere de mână înainte de somn.
Sisteme de stocare
Vorbim nu doar despre recipientele mici cu capace, în care puteți depozita creioanele colorate, radiere, elasticuri, albume, manopere și tot felul de obiecte necesare pentru școală și activități extracuriculare.
În aceste recipiente obiectele se vor păstra mult mai bine decât în sertare, păstrându-și astfel și aspectul îngrijit mai mult timp.
Pregătiți pereții
Preferabil să fie peretele din fața biroului, pe care veți atârna panouri cu tabla înmulțirii, cu alfabetul (în funcție de vârsta elevului), cu reguli gramaticale și cu harta lumii. Credeți-ne, copilului îi va fi mult mai ușor să însușească materia și să-și facă temele, dacă va avea toată această informație la îndemână.
Un alt lifehack util este atârnarea pe perete a unei table de scris cu cretă (sau tablă susținută de picioruș). Elevul își poate trece orarul școlar, programul sau alte notițe importante.
În aceeași ordine de idei, este extrem de important ca elevul să fie motivat, să simtă susținerea familiei și a celor apropiați, de aceea recomandăm să instalați și o tablă de onoare sau să rezervați o bucată de perete în acest scop. Atașați pe el diplomele de onoare ale copilului, diplome de participare la diverse concursuri, de la diverse activități, lucrări realizate de mânuțele sale etc.
Mobila și compiuterul
Nu vrem să vă plictisim, dar un elev are nevoie de un birou și de scaun corespunzător pentru ca nici vederea, și nici spatele să nu aibă de suferit. Prin urmare, aveți nevoie de o masă și un scaun cu înălțime reglabilă.
Formula de calculare a înălțimii mesei și a scaunului este simplă: pentru un elev din clasa întâi, cu o înălțime de 1.10 – 1.20m, este nevoie de o masă cu înălțimea de 52 cm și un scaun de 32 cm. Dacă elevul este mai înalt cu 10 cm, adăugați 5 cm la masă și 3 cm la scaun. Și tot așa mai departe.
Despre compiuter. S-ar putea ca copilul dumneavoastră să aibă nevoie de unul chiar din primul an de școală, așadar alocați o bucată din spațiul de pe masă pentru el, dar nu uitați că mai sunt manuale, caiete și, mai mult decât atât, copilul trebuie să țină și coatele pe masă când scrie.
Zona de recreere
Noi, maturii, cunoaștem că muncesc eficient cei care știu să se și relaxeze pe măsură. Exact așa e și în cazul copiilor: trebuie să le creați o oază a copilăriei, locul unde pot uita pentru o perioadă de responsabilitățile școlare.
Părinții au o canapea și un laptop în acest scop, opțiunea copiilor este un covor moale așternut pe podea și câteva perne decorative. Tot pe covor puteți păstra un coș cu jucării sau un dulăpior cu cărțile preferate.
Mult succes în noul an școlar vă urăm!