De ziua Chișinăului am contactat mai mulți arhitecți pentru a afla care dintre clădirile capitalei îi inspiră, care construcții, după părerea lor, înfrumusețează aces oraș și îl fac deosebit. La rândul lor, au fost provocați să lase modestia la o parte și să ne spună care dintre proiectele personale pot fi considerate bijuterii arhitecturale pentru Chișinău sau, cel puțin, conferă peisajului urbanistic al Chișinăului mai multă culoare.
1. Alexandr Zolotuhin
Experiență în arhitectură de peste 35 de ani, timp în care a realizat cel puțin 75 de proiecte tip și individuale de locuințe particulare și obiective cu destinație socio-culturală. Iar în 2005 i-a fost conferit titlul de Om Emerit.
Oficiul Glorinal
”Nu-mi este rușine cu vreun copil de-al meu, fiecare e specific în felul său, așa cum e firesc. Amprenta mea pentru Chișinău a fost lăsată, cu siguranță, prin clădirea oficiului companiei Glorinal, pentru care am fost premiat cu diplomă pentru cea mai bună construcție în 2012, Colina Pușkin și Valea Trandafirilor, care la fel sunt niște complexe la proiectarea cărora care am depus suflet.”
Dintre edificiile care mă inspiră voi evidenția lucrările arhitectului Alexandru Bernardazzi, cu preponderență Primăria orașului Chișinău, care este o clădire clasică, corect realizată, memorabilă și vizual estetică.
2. Veaceslav Profir
Autorul proiectelor: ”Hotel Prezident”, restaurant ”OSHO bar & kitchen” și a mai multor case de locuit, printre care și blocuri rezidențiale.
Hotel Prezident
Restaurant OSHO Bar & kitchen
Există mai multe clădiri în centrul vechi al capitalei care se încearcă a restaura, fapt de apreciat, cu toate că noțiunea de ”restaurare” este străină pentru Moldova, motiv pentru care nu mă voi exprima la acest capitol. Arhitectura proiectelor ”Le Roi” și clădirea cu oficii de pe bd. Ștefan cel Mare 171/1, proiectată de arhitectul Gh.Telipiz mi se par deosebite și aduc acea pată modernă pentru orașul nostru.
Centrul de Business ”Le Roi”
Clădire oficii bd. Ștefan cel Mare 171/1
3. Alexandru Zingaliuk
Despre clădirile din Chișinău s-ar putea spune că-s prea multe și prea puține, în același timp. Dintre clădirile Chișinăului care îmi transmit acel aer istoric, care au o poveste în spate și a căror aspect estetic este inspirațional, cu toate că sunt deja în ruine, fac parte Sinagoga de pe strada Rabbi Țirilson, construită în sec.XX și care sper mult să fie restaurată, precum se vehiculează în presă, dar și monumentul de arhitectură industrială, unic la noi, Moara Roșie.
Sinagoga din strada Rabbi Țirilson
Un alt edificiu notoriu din patrimoniul Republicii Moldova, care uimește prin stilul, măreția și istoria sa, este fostul Hotel Petersburg, care datează din anii ‘30 ai secolului al XIX-lea.
Fostul Hotel Petersburg
Moara Roșie
Îi doresc Chișinăului să nu-i fie șterse de pe teritoriu aceste perle arhitecturale. Mi-aș dori să pot menționa și eu proiecte arhitecturale personale, care să mă reprezinte, dar e prematur să vin cu asemenea afirmații. Urmează!
4. Gheorghe Telipiz
Mi-aș dori să aduc sute de exemple ale clădirilor care mă inspiră, dar din păcate mă voi limita la edificiul Sălii cu Orgă, pe care sper să-l admirăm după restaurare, la clădirea Muzeului de Arte și la Muzeul Național de Arte Plastice, proiectat de arhitectul Alexandru Bernardazzi.
Sala cu Orgă
Dintre proiectele realizate de mine, cu care mă mândresc, Coliseum Palace învinge. Acest complex rezidențial este un mic orășel destinat familiilor tinere, unde totul a fost proiectat întru comoditatea și confortul lor. Așadar, consider că, prin acest proiect arhitectural, am contribuit atât la îmbunătățirea vieții sociale de la noi, cât și la aspectul estetic al Chișinăului, mai exact, sectorul Râșcani.
Complex Rezidențial ”Coliseum Palace”
6. Grigore Cebanu
Arhitectul care a proiectat mai multe compleze locative, printre care și clădirea ce se construiește pe strada Valea Dicescu.
Circul nostru este, cu siguranță, o bogăție arhitecturală de rang național. Nicăieri în lume nu se găsește un asemenea proiect grandios. Deschiderea mare pe axă radială, scuarul generos din față, tehnologiile inginerești și multe alte aspecte fac din acest circ un obiect arhitectural de neprețuit. În aceeași ordine de idei pot menționa și Muzeul orașului Chișinău ”Turnul de Apă”, fiind original prin construcția inedită, locația potrivită, dar și prin aspectul estetic. Și Vila Urbană Vladimir Herța, amplasată pe bd. Ștefan cel Mare, merită să fie valorificată.
Circul municipiului Chișinău
Muzeul ”Turnul de Apă”
Vila Urbană Vladimir Herța
Chișinăului nu-i pot dori decât clădiri ce respectă proiectul și străzi lipsite de gherete.