În 2018 Moldova se va putea mândri cu primul său parc tehnologic, un adevărat ecosistem pentru companiile IT locale, cele străine, dar și cele care promovează creativitatea sau inovația. Proiectul este dezvoltat de StarNet și are ca scop creșterea capacității Moldovei de a livra servicii IT peste hotare, cât și educarea oamenilor interesați de acest domeniu, oferindu-le, ulterior, și locuri de muncă.
”Spre deosebire de alte tipuri de exporturi, în acest domeniu suntem limitați doar în numărul persoanelor competente care pot crea produse IT și în companii care sunt gată să angajeze persoane. Ne propunem să rezolvăm această problemă pe două căi: le punem la dispoziție un ecosistem în care aceste companii pot să se dezvolte și producem potențiali angajați, prin proiectul IT Academy+.”, ne-a declarat Ciprian Postaru, Director Executiv StarNet.
Școala de IT, deschisă în 2016, reprezintă prima fază a proiectului în cadrul căreia tinerii urmează un program de studiu într-un ritm accelerat, fără ca aceștia să aibă un background în domeniu. Deci se crește o generație de programatori și li se oferă, ulterior, locuri de muncă.
Faza a doua prevede finisarea blocului A, dotat cu oficii moderne, zone de coworking, săli de conferință, zone verzi recreaționale, cafenele, parcări subterane și multe alte facilități.
Modalitatea de selecție a companiilor care-și vor dori oficii în acest Parc IT nu este una rigidă, din câte ne-a spus directorul executiv: ”Salutăm, în primul rând, companiile de IT, de design sau creație, dar nu suntem contra companiilor complementare, cum ar fi cele de audit, cele care pot presta servicii companiilor de IT.
Avem mai multe tipuri de oferte pentru chirie. În primul rând vrem să oferim spații de coworking, unde freelancerii vor achita per loc, primind în schimb: mobilier, camere de ședință, locuri de lucru în comun, bucătărie și acces către alte spații necesare. Pe lângă aceasta, bineînțeles, vom oferi și spații finisate în variantă albă, pe care companiile le vor putea personaliza.
Un preț final încă nu avem, dar la astfel de oficii un metru pătrat nu va costa mai mult de 15 euro. Vrem să avem un preț sub mediu, însă vom miza pe contracte pe termen lung, întrucât va trebui să rezistăm cu astfel de costuri.”
Întrebat dacă există deja companii doritoare de a se muta aici, Ciprian Postaru a enunțat: ”Au fost câțiva doritori, dar deocamdată nu promovăm produsul pentru că ne dorim să prezentăm publicului clădirea gata finisată. Nu vrem să apărem ca o clădire de oficii, ci ca un complex, iar companiile vor realiza valoarea acestuia doar când îl vor vedea în varianta sa finală.”
Și pentru că grandoarea acestui proiect necesită și investiții pe măsură, am aflat că până la etapa actuală au fost investiți banii companiei StarNet, iar la a doua etapă au contractat un credit bancar, cu care vor finisa clădirea – pentru blocul A se vor cheltui aproximativ 5,4 milioande de euro. Pentru etapele ulterioare, la fel, se va apela la un credit bancar, dar care va fi garantat de USAID (9 milioane).
Proiectul final, alcătuit din toate cele patru hale, a fost estimat la 25 milioane de euro, însă marja de eroare e suficient de mare, întrucât e prea devreme de vorbit despre un preț final. Complexul va oferi 30.000 mp de oficii, 3.000 mp de săli de conferință și alte spații de uz comun, 3.000 mp de spații pentru coworking, 9.200 mp de parc cu havuz și zone recreaționale, 4.300 mp de acoperișuri terasate și înverzite, 400 de locuri de parcare, un complex sportiv cu suprafața de 2.000 mp, un centru cultural cu un auditoriu cu capacitatea de 500 de persoane, 1.700 mp de cafenele și restaurante ș.a.
Clădirea se planifică a fi finisată până în vara lui 2018, iar în tremestrul III al aceluiași an se preconizează începutul lucrărilor pentru clădirea B.