Arhitectura, de felul său, este o formă foarte lentă a artei. Nașterea ideii este urmată de comisii, planificări, construcții, dare în exploatare...uneori acest proces se desfășoară zeci de ani. Pe măsura dezvoltării tehnologiei și transformării orașelor în metropole, un astfel de proces impune arhitecții să devină magicieni, care sunt nevoiți să anticipe de ce vor avea nevoie oamenii în viitor.
În anul 2018 pe planeta noastră vor mai apărea cel puțin 12 clădiri, care impresionează nu doar prin aspectul lor exterior și prin design, dar care corespund întru totul nevoilor mediului în care sunt dezvoltate.
Muzeul Național din Qatar (Doha, Qatar)
Arhitect: Jean Nouvel, Franța
Muzeul a fost proiectat în asemenea mod, încât nu seamănă cu vreo structură arhitecturală deja existente. Designul clădirii pare a fi inspirat de pe altă planetă.
Hotel Morpheus, Macau
Arhitect: Zaha Hadid, Irak-Marea Britanie
Prima clădire din lume în formă liberă cu exoschelet. Forma sculpturală a hotelului , situat în complexul City of Dreams, este alcătuită din deschideri largi, care curg, iar plasa exterioară a exoscheletului, camuflând baza din beton armat, asigură stabilitatea transversală a întregii structuri.
Bloc locativ, New York
Arhitect: Renzo Piano, Italia
Două turnuri simetrice cu 30 de etaje și înălțimea de 100 de metri. Complexul găzduiește 115 apartamente, unele dintre ele având terasă proprie și piscină cu apă de mare. Prețul pentru un apartament de tip sudio începe de la 990.000 de dolari și ajunge până la 6.135.000 de dolari pentru un apartament cu două dormitoare. Penthouse-urile se vând cu 20 de milioane de dolari.
Centrul de Artă din Taipei, Taiwan
Arhitect: Rem Koolhaas, Germania
Noul complex teatral este imens, poate găzdui până la 1500 de persoane. Una dintre cele trei săli se va afla în sfera transparentă.
Centrala energetică ARC, Copenhaga, Danemarca
Biroul de arhitecți: BIG (Bjarke Ingels Group)
O mare uzină pentru recilarea deșeurilor poate fi nu doar ecologică, ci și o minunată zonă de divertisment pentru întreaga familie – arhitecții au proiectat o pârtie de schi de pe acoperișul clădirii.
Muzeul de Design V&A, Dundee, Scoția
Arhitecți: Kengo Kuma & Associates
Primul Muzeu de Design din țară are extremități ascuțite, amintind, astfel, de o stâncă sau o navă maritimă. Acesta se presupune a atrage aproximativ 350.000 de turiști anual.
Coal Drops Yard, Londra
Arhitectura: Heatherwick Studio
Studioul de arhitecți transformă două depozite de cărbune abandonate, victoriene, într-un cartier comercial cu peste 65 de magazine pe malul canalului.
Biblioteca Naționala din Doha, Qatar
Arhitectură: OMA
Biblioteca va avea o suprafață de 45.000 de metri pătrați și va fi constituită din trei clădiri: arhiva Qatarului și a regiunii Doha, un spațiu de cercetare și o bibliotecă publică unde se vor deservi localnicii.
Turnul Leeza Soho, Beijing
Arhitect: Zaha Hadid
Zgârâie-nori de 207 metri cu cel mai înalt atrium din lume, care se întoarce la 45 de grade de-a lungul clădirii.
World One, Mumbai
Arhitectură: Pei Cobb Freed & Partners
World One – 442 de metri, va fi cea mai înaltă clădire din India, dar și cel mai înalt complex rezidențial din lume. Interiorul turnului de 117 etaje este proiectat de Giorgio Armani.
Noua Bibliotecă Centrală din Calgary, Canada
Arhitectură: Snøhetta
Clădirea noii biblioteci este amplasată chiar deasupra căilor ferate.
Turnurile verzi din Nanjing, China
Arhitect: Stefano Boeri, Italia
Primul zgârâie-nori din Asia cu păduri verticale proiectate pe fațadă. Proiectul aparține arhitectului italian Stefano Boeri, care are 61 de ani și s-a stabilit cu traiul în China.