Articole Imobiliare

Articole Imobiliare

(Foto) Concurs încheiat - Iată cele 3 clădiri din Chișinău care vor fi iluminate în acest an!

Trei obiective istorico-culturale valoroase din Chișinău vor fi iluminate în acest an. Acestea au fost selectate de către tineri arhitecți și designeri în proiectele cu care au participat în cadrul concursului ”Chișinăul de seară – orașul luminilor”.

Concursul ”Chișinăul de seară – orașul luminilor”, organizat de Agenția pentru Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu platforma Design Cafe&Club, s-a încheiat, desemnându-și învingătorii.

În competiție s-au înregistrat 50 de participanți, în final ajungând 11 proiecte de iluminare artistică. Acestea au fost analizate de un juriu internațional format din: Alain Guilhot (Franța), Frederic Prevostat (Franța), Mihai Danciu (România), Serghey Makhno (Ucraina) și Dorin Ștefan (România).

 Palatul Național ”Nicolae Sulac”

  Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală

Proiectul de iluminare al Palatului Național ”Nicolae Sulac, creat de Oleg și Nadejda Bajura, cât și cel al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, semnat de masterandul Octavian Catlabuga au obținut același punctaj și au fost poziționate pe aceeași treaptă, autorilor revenindu-le câte 2.000 de euro. Al treilea proiect câștigător este al designerului Ilie Cebotari, care a propus un concept de iluminare pentru Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, premiat cu 1.000 de euro.

Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”

Potrivit celor enunțate de către membrii juriului, cele trei proiecte învingătoare vor fi implementate chiar în acest an, iar în următorii doi ani vor fi realizate alte 4 proiecte care s-au evidențiat: proiectul de iluminare al Primăriei, cel al Sinagogii Rabbi Țarilson, proiectul de punere în lumină a Circului și cel al iluminării străzii Veronica Micle.

Circul Național

Toate 11 proiecte sunt magnifice și a fost complicat de jurizat. În 2018 punem baza unui nou brand – ”Chișinăul de seară, oraș al luminii”, iar până în 2020 toate proiectele trebuie să fie realizate”, a declarat designerul și arhitectul de lumini Alain Guilhot.

Chiar dacă a rămas impresionat de proiectele participante, francezul Frederic Prevostat a menționat că: ”Am așteptat să văd printre aceste obiective istorico-culturale și alte două simboluri ale Chișinăului: Porțile Orașului și Biserica Sfântul Pantelimon.

Arhitectul din România, Dorin Ștefan a adăugat: ”Aceste proiecții vor face să ne întâlnim cât mai curând cu realitatea augmentată. Mă bucur că Moldova ține pasul cu restul lumii”.

Și pentru că echipa de jurizare este internațională, Mihai Danciu a precizat: ”Echipa va ajuta la realizarea acestor proiecte, fie adunându-ne în la Chișinău, fie de la distanță”.

Directorul Agenției pentru Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a precizat că costurile pentru fiecare proiect se ridică până la 250.000 de euro, iar o mare parte a bugetului este asigurată de către municipalitate. Tot dânsul a adăugat că aceasta nu este o cheltuială, ci o investiție, întrucât proiectele de punere în lumină a acestor obiective istorico-culturale pot deveni importante atracții turistice.

Evenimentul oficial de decernare a premiilor va avea loc pe data de 3 martie curent.

 

Foto: Design Cafe&Club

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode