Patru zile de expoziție imobiliară s-au încheiat cu succes, atât pentru companiile participante, pentru vizitatori, cât și pentru organizatorii acesteia. Moldovenii au venit la cea de-a XXI-a ediție a târgului imobiliar pentru a analiza ofertele dezvoltatorilor imobiliari și, ulterior, pentru a investi într-o proprietate.
Imobil primar, imobil secundar și comercial, bunuri imobiliare în străinătate, credite, servicii juridice, servicii de reparație la cheie, design, materiale și tehnologii inovatoare, publicații de specialitate și portaluri online, toate aceste tematici au fost la mare căutare în cele patru zile de târg, desfășurat în perioada 19-22 aprilie, la MoldExpo.
Aproximativ 2500 de moldoveni au pășit pragul celei de-a XXI-a ediții a expoziției Imobil Moldova în ideea de a-și găsi o locuință la preț mai accesibil, unii au venit să se intereseze cum ar putea să vândă un imobil mai rapid, alții pentru a cerceta piața sau pentru a stabili noi parteneriate.
Prețurile pentru un metru pătrat în case noi a variat între 380 și 800 de euro. Pe măsură ce casa este amplasată în centrul capitalei sau mai aproape de acesta, prețul pentru un metru pătrat crește. La fel e și atunci când crește numărul facilităților pentru un complex (parcare subterană, curte spațioasă, îngrădită, teren de joacă pentru copii, zonă ecologică, materiale de construcții calitative, finisaje durabile, arhitectură inedită etc.).
”Vin a 3-a oară consecutiv la târgul imobiliar. Momentan deținem o locuință, dar, dat fiind că avem deja trei copii, familia s-a lărgit, am vrea un apartament mai spațios și suntem în căutare de oferte avantajoase. Deocamdată mai analizăm piața.”, a declarat Sergiu, unul dintre vizitatorii expoziției.
În timp ce unele companii de construcții nu au modificat nimic în prețurile pe care le solicită pentru un metru pătrat, alți dezvoltatori au decis să vină cu oferte speciale pentru perioada târgului: ”Oferim reducere de 50 de euro pentru un metru pătrat în complex locativ în construcție, oferta rămâne valabilă încă o săptămână după încheierea târgului. Vizitatorii apreciază oferta noastră, întrucât în primele trei zile de târg am reușit să vindem 4 apartamente, iar câțiva clienți sunt în proces de a lua o decizie. Participarea noastră din acest an este foarte efectivă.”, ne-a comunicat Dorel Dercaci, Manager Vânzări companie de construcții.
”Cele mai multe solicitări sunt pentru apartamentele cu una sau două odăi, cu suprafețe cât mai mici. Vizitatorii târgului imobiliar caută prețuri cât mai joase, apartamente amplasate la etajele de mijloc, în zone verzi, ce oferă vederi frumoase.”, a menționat Ciprian Donoaga, Specialist Imobiliar.
Tot mai multe familii tinere își doresc să se mute în propriul apartament, chiar dacă nu toți dețin sumele necesare de bani. Unii, pentru a-și îndeplini dorința, apelează la creditele ipotecare, alții încearcă să facă rost de proprietăți prin intermediul programului social Prima Casă: ”Statul oferă garanție chiar și în cazul celor care au salariile oficiale minime, important e să respecte toți termenii prevăzuți de contract. S-au acordat deja 8 credite cu ajutorul programului Prima Casă, cele mai multe în Chișinău, după care urmează Bălți-ul, iar o bună parte dintre dosare se află în examinare, deci numărul moldovenilor care doresc să beneficieze de acest credit este în creștere.”, am aflat de la reprezentatul ODIMM, responsabil de program.
”Este deja a XXI-a ediție a târgului pe care-l organizăm de două ori pe an și ne convingem că moldovenii au nevoie de astfel de expoziții imobiliare. Avem companii participante fidele, care se prezintă de fiecare dată, companii care își găsesc cumpărătorii pentru apartamentele lor anume aici, ne bucurăm mult să vedem cât de eficient este târgul imobiliar și că este o oportunitate pentru un dialog deschis între participanții de pe piața construcțiilor, instituțiile financiare și autoritățile de stat.”, a conchis Iulia Talmazan, Manager Proiect, Co-organizator.