Articole Imobiliare

Articole Imobiliare

Începând cu 26 martie tinerii din Moldova pot aplica pentru programul ”Prima Casă”

De luni, 26 martie 2018, tinerii pot să depună cerere la Bancă, aplicând la programul Prima Casă. Proiectul social este unul accesibil și are menirea de a susține tinerii. Despre acest fapt a declarat Octavian Armașu, ministrul Finanțelor, în cadrul unei conferințe de presă.

"Proiectul ”Prima Casă” vine să susțină familiile tinere. Acest program oferă garanții sociale din partea statului. Tinerii nu vor mai trebui să aibă grijă să lase ceva garanție când vor primi apartamentul. Creditul îl facem cât mai accesibil pentru tineri care nu dispun de capital pentru a-și cumpăra o locuință.”, a declarat Octavian Armașu, ministrul Finanțelor.

Dânsul a mai adăugat că: ”Termenul de rambursare este de 25 de ani, astfel reușim să reducem din plata lunară. Pentru a face o claritate, am lmitat comisiaonele banacare pentru a obține rate mai mici. Pentru a facilita tranzacțiile am venit cu diminuarea taxelor de stat. Taxa la notar este de 1 la sută, taxa de ipotecare este de 50 de lei.

Am organizat și un Call Center, acolo tinerii ar putea sa beneficieze de informații și să aplice la acest proiect. A fost lansat și site-ul oficial al programului - www.primacasa.gov.md, unde avem expusă toată informația despre program. Avem deja 3 bănci care pot oferi astfel de credite: Moldincombank ,VictoriaBank ți MAIB, însă mai sunt 2 cointeresate în proiect. 

S-a muncit foarte mult. Mulțumim colegilor care s-au implicat în proiect, mulțumim ODIMM și băncilor sociale care s-au implicat. Vreau sa multumesc celor de la finanțe publice din România.” 

CE TREBUIE SĂ CUNOAȘTEM DESPRE PROGRAM:

- Beneficiar al programului de stat ”Prima Casă” poate deveni orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani de la momentul depunerii cererii; 

- Solicitantul de credit trebuie să fie angajat oficial (la instituții de stat sau companii private), respectiv să dispună de venituri din surse oficiale;  

- Candidații (niciunul dintre soți) nu trebuie să dețină nicio altă locuință în ultimile 12 luni, la fel e și cu creditele ipotecare; 

- Vor fi acceptate pentru finanțare doar locuințele finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile;

- Creditele sunt acordate doar în valută națională; 

- Plafonul maxim pentru prețul locuinței este de 1 mil. MDL; 

- Prima rată depusă la bancă trebuie să constituie cel puțin 10% din suma totală a imobilului; 

- Statul va oferi garanție 50% din soldul creditului; 

- Durata maximă a creditului este de 25 de ani; 

- Rata dobânzii este de 9,03%; 

- Formarea ratei dobânzii este transparentă, fără taxe adiționale de la bancă. 

Pe site-ul programului găsiți și un calculator care vă poate ajuta să vă estimați costul locuinței care poate fi procurată în funcție de veniturile dumneavoastră nete cumulative. Acest calculator estimează venitul net minim de care trebuie să dispună persoana pentru a obține un credit. 

Pentru a afla care sunt actele pe care trebuie să le prezinte aplicantul sau pentru alte informații puteți accesa site-ul www.primacasa.gov.md sau puteți suna la linia verde: (022)  22 60 65.

 

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode