Articole Imobiliare

Articole Imobiliare

Jan Gehl, urbanist european, a ținut o lecție publică despre cum Chișinăul ar putea deveni capitală ”pentru oameni”!

În cadrul Săptămânii Urbanismului Durabil la Chișinău a fost invitat renumitul arhitect și urbanist Jan Gehl care a venit cu idei de îmbunătățire pentru capitala noastră.

În incinta Universității Tehnice, Facultatea Urbanism și Arhitectură, s-a desfășurat lecția publică ”Orașe pentru oameni”, unde arhitectul și urbanistul Jan Gehl a punctat principiile după care se planifică, se construiește și se schimbă un oraș plăcut oamenilor. Așadar, cei prezenți la eveniment au avut șansa de a auzi de la prima sursă modul în care poate fi regândit orașul Chișinău.

Arhitectul și urbanistul din Danemarka a oferit drept exemplu orașul Copenhaga, care este considerat o metropolă pentru oameni. Dânșii au și scopuri bine determinate în acest sens:

- Confort urban

- Durabilitate

- Mod sănătos de viață

- Incluziune socială

- Democrație.

Dânsul a precizat că un oraș prietenos cu locuitorii săi ar trebui ”s-i scoată cât mai des din casă”, să-i ducă în parcuri, în piețe, spații publice numai bune pentru plimbări și socializare. Aceste orașe oferă prioritate pietonilor și bicicliștilor, ghidându-se după sloganul: ”Mergi pe jos, fii în siguranță, primește plăcere!” 

Întreaga lecție publică o puteți urmări aici

Fiind întrebat de către studenții FUA care ar fi primul pas eficient de intreprins pentru un oraș mai bun, Jan Gehl a adus exemplus Sofiei, capitala Bulgariei: ”Cred că trebuie să invitați câțiva specialiști din afară care, împreună cu câteva persoane din administrația publică locală, vor identifica cele mai importante probleme sau neajunsuri cu care se confruntă oamenii din acest oraș, urmând ca fiecare punct din listă să fie rezolvat de persoane responsabile de segment, de specialiști în domeniu sau de reprezentanți ai societății civile, dacă este cazul.”

”Atunci când se intersectează profesioniștii și când există comunicare, lucrurile se pot schimba. Eu consider că astăzi am reușit să facem un pas spre o comunicare eficientă. Împreună vom reuși să trecem de la haos la confort urban, exact ca-n cazul Moscovei. Cu toate că pe prim plan stă Chișinăul, noi mai avem și alte orașe, așa ca Bălți, Cahul, Ungheni, pe care trebuie să le reorganizăm pentru oameni.”, a declarat Ion Stefăniţă, director general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii.

Jan Gehl s-a născut în Danemarca și pe parcursul carierei sale a publicat mai multe cărți dedicate orașelor, printre care „Viața între clădiri”, „Orașe pentru oameni”, „Noi spații urbane”, „Spații publice-Viață Publică” și cea mai recentă „Cum să studiem viața publică?”. Este Profesor Emeritus la Academia Regală Daneză de Arte și Școala de Arhitectură, deține mai multe titluri onorifice de la Universitățile din Edinburgh, Halifax, Varna and Toronto. În cadrul Gehl Arhitects, unde este partener fondator, a colaborat la proiecte urbane din Copenhaga, Londra, Melbourne, Sydney, Riga, Amman, New York, Moscova. Printre numeroasele recunoașteri, se numără Premiul Sir Patrick Abercrombie pentru contribuții remarcabile în planificarea urbană, oferit de Uniunea Internațioanală a Arhitecților.

Acest eveniment face parte din Săptămâna Urbanismului Durabil „Chișinău 2030: un proiect urban pentru a structura viitorul”, organizată de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.  Co-organizatori: Forumul Civic Urban (Centrul de Urbanism, Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural, Institutul de Dezvoltare Urbană, UrbanLab Chișinău, Departamentul Arhitectură și Urbanism, UTM).

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode