Cu 87 de nivele, 462 de metri înălțime, o suprafață utilă de 400.000 mp, 72.500 mp de sticlă folosită pentru instalarea fațadei, Lakhta Center este cea mai înaltă clădire de birouri din Europa și a 13-a pe scară mondială. Impresionante sunt nu doar cifrele ilustrate în descrierea proiectului, dar și faptul că la construcția grandiosului turn au participat și mai continuă să participe zeci de moldoveni, printre care și Dan Mereacre, tânărul care a fost implicat în procesul de realizare a fațadei turnului.
Spectaculoasa arhitectură a Lakhta Center, proiectul imobiliar cu un design futurist creat de britanicul arhitect Tony Kettle, va deveni în 2019 noua atracție turistică a Sankt Petersburgului. Clădirea îmbrăcată în sticlă a depășit în înălțime orice altă construcție din Rusia, dar și din întreaga Europă.
Fiind construită pe 87 de nivele, cu o înălțime de 462 de metri, clădirea de birouri multi-etajată reprezintă sediul central al Companiei Gazprom. Pe lângă turnul cu oficii la baza acestuia mai există o construcție funcțională, ce va găzdui un centru medical, un complex sportiv, un centru științific pentru copii, un hotel și multe alte zone cu facilități de ordin public.
Contactat de către revista Town, Dan Mereacre ne-a povestit cum a ajuns să contribuie la construcția impunătorului zgârâie-nori: ”Activând în cadrul unei companii de construcții din Marea Britanie, care a câștigat tenderul pentru montarea sistemului de fațadă, am început lucrările la proiectul Lakhta Center în ianuarie 2017. Până la nivelul 50 munca era deja efectuată, noi am continuat până în vârful turnului.”
Tânărul ne-a declarat că printre cei aproximativ 300 de muncitori implicați în diverse activități de construcție mai făceau parte și alți cel puțin zece moldoveni. Iar pentru a reuși finalizarea proiectului până la începerea Campionatului Mondal de Fotbal, lucrările la clădire se desfășurau non-stop: ”Eu făceam parte din echipa care muncea pe timp de noapte. Fațada nu înseamnă doar plăcile din sticlă care se văd din exterior, este vorba despre un proces mult mai complex, cu atât mai mult că structura centrală nu este tubulară, ci spiralată, îndreptată spre cer”.
Fiind întrebat dacă a mai participat la proiecte cel puțin la fel de grandioase, Dan a evidențiat: ”Dintre zecile de clădiri unice, la construcția cărora am contribuit, Lakhta Center a fost deosebită ca înălțime, condiții meteo (viteza vântului la 400 de metri înălțime este de 140 de km/h) și locație. Experiența de pe malul golfului Finlandei, la așa construcție, unde lucrau mii de oameni, într-un oraș ca Sankt Petersburgul a fost frumoasă, dar deloc ușoară. Important este că echipa noastra a fost unită, motivată să dea tot ce are mai bun pentru a reuși să predea lucrările în termenii prestabiliți de contract, dar și să ofere servicii de calitate.”
LAKHTA CENTER ÎN CARTEA RECORDURILOR GUINNESS
”Cerințele speciale în ceea ce privește fundațiile nu au putut fi întrunite prin turnarea unui radier masiv, astfel că a fost necesar un proiect cu o soluție specială. Ca rezultat, structura a fost executată pe un număr de 264 de piloți forați până la o adâncime de 82 m. Suplimentar, fundațiile au fost executate în formă de pentagon – având o amprentă de 5,600 m² și o înălțime de 16.50 m.
Zece pereți de forfecare ce se nasc radial din inelul central se încastrează în cinci pereți exteriori; acești pereți de forfecare în formă de grinzi T duble unesc cele două planșee pentru a forma o enormă casetă portantă. La turnarea fundațiilor în Martie 2015, echipa din șantier a înregistrat un nou record mondial.
Această operațiune a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness ca cea mai mare etapă continuă de betonare ce s-a executat vreodată. În acest proces, s-a turnat o cantitate de 19.624 m³ de beton – cu circa 3.000 m³ mai mult decât recordul înregistrat anterior de Wilhire Grand Tower din Los Angeles.”, subliniază PERI, unul dintre cei mai mari producători de cofraje și eșafodaje din lume.
Foto: Google, Dan Mereacre (arhiva personală)