Articole Imobiliare

Articole Imobiliare

(FOTO) Moara Roșie ar putea să capete o nouă viață - proiect propus de către 2 studenți de la Arhitectură și Urbanism

Doi dintre studenții Universității Tehnice din Chișinău, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, vin cu ideea prin care monumentul arhitectural Moara Roșie capătă o nouă viață.

Maxim Sâtnic și Cristian Iaconi, ambii studenți la facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice din Chișinău, au propus un proiect de restaurare a Morii Roșii, monument de arhitectură de valoare locală, construit la sfârșitul sec. XIX.

„Moara Roșie – o clădire din cărămidă roșie, cu ferestrele zidite de parcă i-ar astupa cineva gura – stă să se prăbușească în centrul orașului, sub ochii a mii de trecători. Este un monument care, la fel ca multe altele, își așteaptă soarta, o soartă cu care, poate, s-a resemnat deja, întrucât clădirea se va nărui din cauza indiferenței autorităților”, a declarat Maxim pentru mai multe publicații locale.

Dânsul a mai adăugat că monumentul arhitectural are un potențial cultural și economic enorm: ”Viziunea noastră pentru această construcție ar fi transformarea acesteia într-un complex cultural cu nivelurile superioare alocate pentru un muzeu, iar parterul și primul etaj destinate amenajării unei cafenele. Un alt scenariu ar putea fi amenajarea interiorului pentru oficii cu prestarea serviciilor la parter. Indiferent de funcția pe care urmează să o obțină, acest edificiu poate fi readus la viață iar bunul simț – reanimat.”

Proiectul băieților a fost prezentat în cadrul Conferinței Științifice ”Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018”, la care au participat figuri importante și profesioniști din diferite țări cu scopul de a identifica căi de sprijinire a noilor acțiuni de cooperare culturală, dar și pentru a stabili și difuza elementele culturale ale spațiului românesc.

Suntem tineri, avem viziune și credem că orașul Chișinău merită mai mult”, au declarat entuziaștii, care doresc, pe lângă acest proiect, să mai inițieze și altele, în ideea de a crea parteneriate publice private pentru valorificarea patrimoniului cultural, arhitectural și istoric de la noi.

Clădirea a aparținut la început unei mori de abur. Fiind una dintre cele mai înalte construcții din zona istorică Colina Pușkin, făcea parte dintr-un complex industrial, dar acum a rămas singură, izolată de construcțiile aferente.

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode