Articole Imobiliare

Articole Imobiliare

Premieră pentru Moldova: UE acordă 1 milion de euro pentru patrimoniul țării noastre

Țara noastră participă pentru prima dată într-un proiect Twinning în domeniul patrimoniului cultural în care s-a alocat 1 milion de euro din partea Uniunii Europene.

Pe 17 noiembrie s-a desfășurat conferința de lansare a proiectului Twinning ”Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova prin păstrarea și protecția acestuia”, susținut de Uniunea Europeană, care alocă 1 milion de euro în acest sens.

În ramele proiectului, instituțiile specializate din Republica Moldova pentru consolidarea aplicării cadrului juridic și pentru îmbunătățirea guvernanței în domeniul protecției patrimoniului cultural vor primi suport din partea experților italieni.

Extrem de recunoscătoare față de partenerii acestui proiect a fost Ministrul Culturii, Educației și Cercetării, Monica Babuc: ”Este un eveniment remarcabil acest proiect pe care-l lansăm îm premieră în Republica Moldova. Acesta este unul dintre cele mai importante obiective ale strategiei naționale de dezvoltare a culturii 2020, pentru că dincolo de valoarea intrinsecă spirituală pe care o are cultura și patrimoniul pentru viața fiecărui popor, în Republica Moldova, ca și peste tot în lume, patrimoniul cultural poate servi și o sursă de dezvoltare economică durabilă. Patrimoniul nostru cultural național este de o manieră în care ar putea duce, prin industriile creative, la dezvoltarea turismului în țara noastră.”

”După ce s-a găsit modalitatea de a stopa demolarea regulată a monumentelor istorice în ultimul an, a venit timpul de a păstra și stabili împreună direcția moștenirii pe care v-au lăsat bunicii și străbunicii. Restaurarea monumentelor și a clădirilor istorice necesită abilități și competențe specifice, pe care echipa de experți din Italia le va aduce cu sine în Moldova, în cadrul acestui proiect. Calitatea experților italieni în domeniul restaurării și a protejării moștenirii istorice este de renume mondial. De aceea, Uniunea Europeană este bucuroasă că poate susține cetățenii moldoveni în această inițiativă frumoasă.”, a declarat Ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko.

Și Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, s-a declarat mândră că țara din care vine este parteneră principală în cadrul acestui proiect: ”Când aud de patrimoniu cultural, mulți îl asociază cu Italia, datorită faptului că această țară găzduiește cel mai mare număr de obiective ( 53) incluse pe lista patrimoniului UNESCO. Faptul că dispunem de un patrimoniu atât de bogat nu este întâmplător, ci se datorează tradiției îndelungate de păstrare a patrimoniului cultural care datează din Evul Mediu. Trebuie să facem față nu doar provocărilor, dar să putem reacționa și să valorificăm și oportunitățile, ținând cont că țara noastra cheltuiește pentru domeniul cultural peste 250 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă 17% din PIB-ul nostru, iar această experiență merită împărtășită cu Republica Moldova.”

 În Moldova sînt 3000 de monumente istorice, circa 100 de monumente de for public, 600 de mii de unități de patrimoniu cultural mobil și 500 unități de patrimoniu imobil.

 

Sursă foto: moldpres.md

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode