Membrii Consiliului Național al Monumentelor Istorice au respins proiectul de reamenajare a scuarului Onisifor Ghibu, inițiat de activistul civic Victor Chironda.
În cadrul ședinței Consiliului Național al Monumentelor Istorice, desfășurată pe 5 octombrie curent, s-a decis ca reamenjarea Scuarului Onisifor Ghibu să nu aibă loc. Membrii comisiei au motivat alegerea prin ”lipsa coordonării acțiunilor proiectului cu administrația Muzeului Național de Arte”, care consideră că un depozit pentru muzeu ar fi mult mai în folosul public, iar Vicepreședintele Consiliului, Sergius Ciocanu, a motivat decizia prin ”solicitarea conducerii Ministerului”.
Unicul membru al Consiliului care a susținut ideea este Ion Ștefaniță, care, din neîmpărtășirea acelorași viziuni, a demisionat din funcția de membru al acestui Consiliu, chiar în timpul ședinței (poate fi urmărită integral aici) , făcând acțiunea publică și pe Facebook: ”Mi-am dat demisia...acest Consiliu este o frână în dezvoltarea orașului, este un grup de birocrați, iar deciziile lor din luna iulie 2017 sunt ilegale deoarece mandatul lor a expirat (3 ani, iulie 2014 - iulie 2017, iar un nou ordin al ministrului cu o noua componență nu a fost semnată).”
Amintim că Victor Chironda și-a propus să realizeze un proiect care prevede reamenajarea Scuarului Onisifor Ghibu, amplasat la intersecția străzilor 31 august și A.Pușkin, în spatele Muzeului Național de Artă.
Conform proiectului, acest spațiu public trebuie să fie amenajat cu șase bănci, câteva urne pentru gunoi, un tomberon de colectare separată a gunoiului, dar și o barieră de protecție a trotuarului de-a lungul străzii Pușkin.
Inițiatorii doresc să obțină un spațiu public pentru diverse evenimente, un loc potrivit pentru proiecții de filme, să se valorifice monumentul O. Ghibu, dar și întreg cadrul natural și istorico-cultural. Tot dânșii au susținut că proiectul prevede montarea unui nou pavaj și punerea în evidență a fațadei Muzeului Național de Arte, care ar servi drept decor.
Bugetul estimat al proiectului este de 45 de mii de lei, dintre care 30 de mii pot fi obținuți din fondurile Bugetului Civil.
Indignarea, dar și perseverența lui Victor Chirondă se citește în ultimile sale postări de pe rețelele de socializare: ” Cu detalii despre acțiunile noastre de mai departe voi reveni mai tîrziu. Noi nu ne vom opri aici. Cerem demisia membrilor acestui Consiliu pentru incompetență și dizolvarea sa pentru ineficiență. Nici un fel de depozit in scuar nu va fi. Aici va ramiine un spațiu public urban.”.
În contextul deciziei luate de Consiliul Național al Monumentelor Istorice, activistul a mai declarat că solicită ”examinarea publică a subiectului și argumentarea votului dat de fiecare dintre membri”. În caz contrar, grupul de inițiativă va ataca în judecată decizia Consiliului Național al Monumentelor.