Interviu

Interviu

Întrebare cu 3 răspunsuri. Interviu cu 3 femei care conduc afaceri imobiliare la noi!

Femeile frumoase sunt cele care au încrețituri… multe și adânci… pe suprafața creierului. Femeile puternice ridică sute de kilograme… de decizii luate zilnic. Femeile adevărate au mulți bărbați...în subordine, și doar unu acasă. Femeile adevărate sunt și bărbați și... copii.

Trei femei de success din domeniul imobiliar ne-au confirmat cele menționate anterior într-un interviu altfel. La inițiativa redacției noastre au acceptat să uite pentru câteva ore de birouri, ștampile, semnături, negocieri și să celebreze femeia din ele.

Sunt foarte diferite, dar pasiunea pentru sfera imobiliară le unește. Elena Cojuhari este reprezentanta unei companii de construcții de la noi, iar Valeria Șevciuc și Alina Moldovan-Madan gestionează agenții imobiliare. Le-am dat întâlnire în 8013 – o camera din hotelul Bristol Central Park, care ne-a oferit, datorită geamurilor imense, o priveliște citadină deosebită.

Cele trei și-au împletit energiile și au transformat ședința foto într-o poveste pentru femei puternice. Au vorbit despre ele, despre cum e să fii, în primul rând, femeie.

T: Ziua de 8 martie este...

Alina Moldovan-Madan: O zi în care planează o energie aparte – e fericire, e feminitate, e parfum de flori și mulțumiri. Percep mai mult această zi ca o sărbătoare a mamelor. De mic copil pregăteam desene și felicitări pentru mama și bunica și le mulțumeam pentru toată dăruirea și dragostea. Or ele, mamele sunt cel mai reprezentativ exemplu de femeie puternică, femeie iubitoare, femeie care mișcă munții din loc. Apoi primeam și primesc și eu flori, cadouri simbolice de 8 martie de care mă bucur mai mult pentru că sunt o exprimare a dragostei.

Alina Moldovan-Madan, fondatoare companie imobiliară

Elena Cojuhari: O zi specială in care toată atenția se axează asupra noastră :) Mă bucur că această zi este promulgată prin lege drept zi liberă și în așa mod avem posibilitatea să ne adunăm în sânul familiei, să ne împărtășim emoțiile și planurile care le avem pentru viitorul apropiat. E o zi despre familie.

Elena Cojuhari, reprezentantă companie de construcții

Valeria Șevciuc: Este un prilej de a omagia femeia și valoarea ei, de a întări și recunoaște rolul tot mai important al femeii in viața socială și, in general, în lume.

Valeria Șevciuc, Director General companie imobiliară

T: Aruncând o privire în istorie, ziua de 8 martie este legată de lupta femeilor pentru dobândirea drepturilor egale de vot și a drepturilor la un program scurt de muncă și salariu la fel ca al bărbaților. Atăzi femeile se pot bucura de această libertate. Voi, activând în domeniul imobiliar, considerat un teren al bărbaților, cum vă simțiți? Există egalitate între bărbați și femei în acest domeniu?

Elena Cojuhari: Nu consider domeniul imobiliar a fi un teren doar al bărbaților. Atât timp cât avem aceeași viziune și ne dorim să obținem același scop – de exemplu eu reprezint o companie de construcții și în momentul în care clientul își găsește apartamentul mult dorit în cadrul complexului nostrum, îi spunem cu drag “Bun venit acasă!”

Alina Moldovan-Madan: Consider că în prezent nu mai sunt percepute granițe atât de conturate între domenii destinate bărbaților și, respectiv, femeilor. Avem femei în politică, în diverse sfere ale businesului, dar și mecanici sau pompieri. Ne-am obișnuit să vedem în domeniul imobiliar doar bărbați la sacou... dar este mai mult o obișnuință. Femeile sunt la fel de primite în domeniul imobiliar. Aici contează mai mult caracterul și abilitățile umane de care dă dovadă cel sau cea care alege să dezvolte o afacere în domeniul imobiliar – trebuie să fii și bun diplomat, și manager, și să poți negocia, și să ai sensibilitatea unui psiholog... Eu mă simt ca peștele în apă în domeniul imobiliar, ador munca pe care o fac.

Valeria Șevciuc: În activitatea mea nu obișnuiesc să împart colegii sau partenerii în bărbați și femei, ci în profesioniști și neprofesioniști. Deci această barieră dintre genuri este exclusă totalmente.

T: Spre deosebire de industriile mai „femeiești”, în gestionarea afacerilor imobiliare e nevoie de un caracter mai dur? Cum trebuie să fie o femeie pentru a reuși în această sferă?

Valeria Șevciuc: Nu duritatea, dar perseverența, precizia, munca sistematică, corectitudinea, cunoașterea pieței, abilitatea de a fi un manager bun și capacitatea de ați asuma riscuri sunt calitățile necesare în conducerea unei afaceri de succes.

Alina Moldovan-Madan: Cred că este nevoie de multă organizare. Nu sunt autoritară, nu stresez colectivul, dimpotrivă, suntem prieteni, dar aștept de la echipă și de la clienții noștri respectul și transparența pe care le-o ofer eu. Mă ghidez după principiul „fii tu cu alții așa cum vrei să fie alții cu tine” căci doar așa se leagă colaborări productive și de durată.

Elena Cojuhari: În aceasta sferă, cu siguranță, este nevoie de un caracter mai strict pentru ca totul să fie impecabil.

T: Se zice că dacă are perechea de pantofi potrivită, femeia poate cuceri lumea. Cât de importantă este vestimentația în orele de muncă? Ce piese vestimentare nu ar trebui să lipsească din garderoba unei businesswoman?

Alina Moldovan-Madan: Ținuta transmite mesaje nonverbale și da, este important să putem să comunicăm mesaje potrivite prin ceea ce îmbrăcăm. Evident, din garderoba unei femei de afaceri trebuie să lipsească ținutele business, cu accent pe eleganță, sobrietate, fără excese, accesorizate rafinat, parfumate fin. În general, este foarte important cât de îngrijit arătăm, asta îi șoptește interlocutorului nostru cât de îngrijit o să ne comportăm în ulterioara noastră colaborare.

Elena Cojuhari: Vestimentația are un rol important în orele de muncă, aceasta ne reprezintă pe fiecare în parte, dar totodată contează cunoștințele și educația.

Valeria Șevciuc: Nelipsite trebuie să fie costumul clasic, pantofii eleganți și ... ador gentile :).

T: Ajută „fusta” (mă refer aici la faptul de a fi femeie) în negocieri? Este aspectul fizic un avantaj?

Elena Cojuhari: Consider că aspectul moral este mult mai important decât cel fizic.

Valeria Șevciuc: Aspectul fizic este, evident, un avantaj, chiar dacă mulți l-ar nega. Doar că acesta își pierde din putere, dacă nu faci față la capitolul atitudine - argumentele fac diferența în negocieri.

Alina Moldovan-Madan: E de la caz la caz. Un aspect agreabil poate deschide uși, dar cât de mult te vei reține în discuție și ce rezultate vei obține din negocieri depinde de inteligența ta.

T: Există regula celor 3 opturi: 8 ore de activitate + 8 ore de odihnă activă + 8 ore de somn. Din ce sunt alcătuite cele 8 ore de odihnă activă (dacă le aveți)?

Elena Cojuhari: Tot timpul meu din afara serviciului îl dedic familiei mele.

Alina Moldovan-Madan: Încerc să-mi organizez și aceste 8 ore de odihnă activă, deși nu sunt întotdeauna opt. Le dedic familiei mele și feciorului meu, le trăiesc intens și prin emoții. Iubim călătoriile, iubim curiozitatea, ne place să încercăm diverse hobbyuri. Din cele opt ore de odihnă activă, rezerv în măsura posibilităților și timp pentru odihnă meditativă – o lectură bună îți schimbă pe loc starea generală.

Valeria Șevciuc: Din păcate exista doar 16 ore de activitate și, în cele mai bune zile - 8 ore de somn. La această etapă de dezvoltare a afacerii sunt nevoită sa-mi ajustez programul la nevoile clienților și ale echipei.

T: O femeie puternică plânge? Când?

Valeria Șevciuc: O femeie puternică plânge câteodată! Plânsul nu este o pauză de slăbiciune într-un ocean de voință și caracter femenin! Plânsul este o reacție emoțională la factori externi, umană si firescă.

Alina Moldovan-Madan: Oamenii plâng. Și nu consider lacrimile o slăbiciune sau un motiv demn de a fi ascuns, dimpotrivă, cred că lacrimile ne-au fost oferite pentru a ne elibera mai ușor de surplus emotiv. Doar nu plângem numai din tristețe sau durere. Firave sau puternice, femeile plâng. Și bărbații o fac. Primul semn de viață este plânsul... înseamnă că Dumnezeu nu l-a dat în zadar.

Elena Cojuhari: O femeie puternica are tot dreptul să plângă. Preferabil cu lacrimi de fericire!

T: Amintiți-vă cum erați la 18 ani. Ce sfaturi i-ați da femeii din voi de la vârsta de acum?

Alina Moldova-Madan: Trăiam o sete enormă de cunoaștere. După liceu am mers la facultate în Franța, alegând ca facultate Economia, un domeniu deloc ușor, studiat nu într-o limbă nativă. Mi-am asumat atunci și misiunea de a mă descurca singură în oraș străin. Eram matură, iar pentru asta mulțumesc cu fiecare ocazie, inclusiv în acest 8 martie 2018, mamei mele, care a educat în mine totul la timp, inclusiv responsabilitatea și independența. Nu am regrete, de aceea nici sfaturi nu cred că mi-aș da.

Elena Cojuhari: Să practice sportul!

Valeria Șevciuc: Nu da înapoi niciodată! Șlefuiește-ți disciplina pentru că în viitor o să-ți fie de mare ajutor. Visează și asumăți riscurile. Viața te va răsplăti!

T: Femeia care mă inspiră...

Elena Cojuhari: Persoana care mă inspiră și de care îmi este nespus de dor este bunica mea!

Valeria Șevciuc: Sunt 2 femei care ma inspiră: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si bunica mea.

Alina Moldovan-Madan: Margaret Thatcher – prima femeie Prim Ministru din istoria Marii Britanii. A ajuns la putere într-un moment în care femeile abia ocupau primele locuri la mesele unde se luau marile decizii. Cu adevărat o femeie neclintită în deciziile sale, a răzbătut şi condus într-o lume a bărbaţilor. Şi-a asumat fiecare schimbare legislativă şi consecinţele aferente – şi nu au fost puţine. Dovadă stă numărul mare de detractori – la fel de mare ca cel al admiratorilor săi. Eu o admir pentru curajul de a lua decizii extrem de dificile şi consecvenţa sa – trăsături pe care nimeni nu le poate nega.

Mulțumiri: 

Hotel Bristol Central Park 

Fotograf - Dumitru Țurcan-Diaga 

Salon de frumusețe - Beauty Office 

 

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode