Cine a spus că magia sărbătorilor trebuie să vină? Ea se creează. De aceea designerul de interior Adelina Iucal nu a așteptat-o, ci a creat-o singură, chiar în magazinul JYSK. Oferindu-i posibilitea să aleagă între mai multe stiluri de mobilier și având la îndemână o varietate largă de piese de decor, a ales să amenajeze un dormitor și o parte din living așa cum și le imaginează ea îmbrăcate în haină de sărbătoare. Am aflat de la designerul nostru reguli de combinare a stilurilor, nuanțe, texturi și elemente actuale, dar și cum se decorează bradul în acest an.
Am combinat trei stiluri mari: loft, vintage și modern. După mine acestea creează un tablou armonios, cu atât mai mult că e depășită ideea de a amenaja o încăpere într-un singur stil.
Pentru că avem pereți deschiși la culoare, am optat pentru un dormitor închis, cu finisaje din nuc și cireș, procedând la fel și cu lenjeria de pat, care este de un albastru intens. Drept pată de culoare am țintit două pernuțe cu imprimeuri geometrice, care sunt în vogă în acest sezon.
Plapuma din blăniță aș putea-o numi personaj cheie. Pentru zona de living, acolo unde mai este și un șemineu, sunt binevenite păturelele împletite, în nuanțe pastel, cele din catifea, sau chiar blănițele, aproximativ cum e cea pe care am folosit-o. Acestea îți dau o senzație de confort, creînd o atmosferă caldă, familială, în toi de iarnă.
În acest an figurile geometrice sunt prezente peste tot: atât ca decor pentru brad, sub formă de imprimeu, cât și ca decorațiuni pentru mesele de Crăciun sau Revelion. Iar dacă e să ne referim la nuanțe, atunci le alegem pe cele metalice, negre sau arămii.
Pentru a fugi de monotonie, am utilizat noptiere de diferite modele. Acesta nu mai este semn de prost gust, din contra, designerii sugerează să evităm combinarea pieselor de mobilier din aceeași clasă, din aceleași texturi sau culori. Mai mult decât atât, aceștia recomandă de ales scaunele pentru masa de bucătărie sau living de diferite dimensiuni sau texturi, finisări, culori, confecționate din diferite tipuri de tapițerii și capitonări. Dar, atenție, pentru a nu trece în kitsch, trebuie să evităm exagerările.
Obiectele de decor pe care le-am ales aparțin, în mare parte, gamei vintage. Fiind confecționate din lemn, sticlă, metal, acestea creează o atmosferă aerată, pliându-se fără compromisuri și pe alte stiluri. Candelabrele, corpurile de iluminat, obiectele de decor cu structuri arhitectonice sunt binevenite pentru masa de Crăciun sau Revelion, pentru decorul bucătăriei sau mai ales pentru baie.
Să revenim la simbolul sărbătorilor de iarnă - la pomul de Crăciun. În acest îl împodobim cu jucării într-o singură nuanță, cea mai recomandată fiind culoarea albă. Sau, de ce nu, tot bradul poate fi decorat în Ultra violet, pe care Pantone a selectat-o culoarea anului 2018. În acest an ar trebui să renunțăm la auriu, la sclipici, la luminițe colorate pe brad. Se merge mai mult pe uniton – fie toate luminițele albe sau toate galbene.
Cei care au jucării pentru brad de culoare roșie pot să nu renunțe la ele, aceasta este culoarea caracteristică sărbătorilor de iarnă, de aceea nu va fi detronată de modă. E varianta clasică, la fel ca și albastrul cu argintiul – potrivite pentru cei cărora le place confortul și nu ar vrea să experimenteze.
O mică sugestie - este expirată combinația dintre roșu și auriu. Acum este indicat de folosit decorațiunile roșii în combinație cu cele albe sau chiar nerge. Iar dacă vă doriți un pom de Crăciun cât mai deosebit îl puteți decora cu flori, e o tendință nouă și originală din ultima perioadă.
Simetria este demodată și obositoare. Îndrăzniți să combinați în decor obiecte de diferite dimensiuni. Corpurile de iluminat suspendate la fel se feresc de simetrie – putem folosi 3 surse de iluminat pe o parte a dormitorului, iar pe cealaltă niciuna. Așa vom reuși să ne evidențiăm, să fugim de cotidian. Avem posibilitatea, astfel, să ne stimulăm creativitatea, începând de la lucrurile mici, de acasă!
Sărbători pline de magie să aveți!
Fotograf: Petru Platon