Interviu

Interviu

Africa de la etajul 9

De aproape trei ani locuiesc în propria lor Africă de la etajul nouă. Au adus o parte din cultura africană şi au aşezat-o frumos pe rafturi, au atârnat-o pe pereţi, ba chiar au aşternut-o şi pe podele. Ea e moldoveancă, el e kenyan, s-au stabilit cu traiul în Moldova şi vor să ne molipsească de frumos prin afacerea despre care veţi auzi în foarte scurt timp.

Plictisiţi de rutina citadină, am organizat propriul nostru „safari” prin apartamentul cuplului, care a fost foarte ospitalier şi deschis. Cei doi ne-au povestit cum a început relaţia lor, cum au ajuns în Moldova şi câtă pasiune au investit în fiecare colţişor din casa lor, optatând pentru un design modern cu tentă exotică, specifică Africii de Sud-Est.

 

S-au întâlnit pe continentul contrastelor. Veronica era plecată în Kenya cu serviciul, unde a activat cinci ani, Guru îşi dezvolta afacerea în ţara sa de origine. Ea se îndrăgostise deja de cultura africană, de oamenii din Kenya, de climatul moale şi de echilibrul sufletesc pe care l-a găsit la ei, lucru care urma să se întâmple şi cu Guru în scurt timp.

Guru Bansal: Prima dată când am venit în vacanţă în Moldova era vară, era prea cald, iar eu nu prea mă împac cu temperaturile ridicate. Eram confuz, nu înţelegeam limba (de fapt nici acum nu o prea înţeleg), cultura mi s-a părut prea diferită, sistemul, în întregime, foarte diferit... Ne-am întors înapoi în Kenya, iar când am venit în următoarea vacanţă, pe timp de iarnă deja, am înţeles că aici vreau să ne petrecem restul vieţii, de parcă s-a produs ceva în capul meu.

A.C.: Prin ce v-a cucerit acest ţinut?

G.B.: Prin tot. Aici am simţit o libertate enormă, mi-a plăcut Chişinăul care m-a făcut să uit de ambuteiajele din Kenya şi de aglomeraţia de acolo, m-au atras oamenii prin firea lor deschisă şi sinceră, temperaturile mai puţin ridicate decât la noi, iernile de aici, pe care nu le iubeşte Veronica smile. Decizia de a mă muta a fost foarte reuşită, eu sunt fericit în Moldova!

Acesta a fost momentul în care mi-am dat seama câte au în comun aceştia doi: ambii manifestă o dragoste aparte pentru ţara din care provine celălat. Ambii respectă tradiţiile de la popoarele pe care le-au descoperit, au îmbrăţişat cultura şi oamenii acestor ţinuturi. Lucruri ce merită a fi apreciate la un partener de viaţă.

Veronica Orghei: Am locuit cinci ani în Kenya, nu am întâlnit lume mai blândă şi mai deschisă. Acolo am învăţat că poţi fi fericit chiar de eşti lipsit de lux. Oamenii de acolo inspiră prin zâmbete sincere şi prin lumina lor interioară. Trebuie să recunosc, aşa cum era de aşteptat, am auzit de la Guru că nu este amatorul bucatelor noastre moldoveneşti. Preferă mâncarea gătită de Veronica, în care adaugă condimente importate din Kenya. Deci, cultura gastronomică şi-a spus cuvântul.

A.C.: Cât de greu a fost să vă găsiţi o locuinţă pe placul vostru?

V.O.: Nu a fost foarte simplu. Noi ne-am dorit o casă spaţioasă, un bloc îngrijit, nou, curte dotată cu zonă de agrement, cu parcare şi zonă verde, aşa cum este complexul în care locuim.

G.B.: Eu mi-aş fi dorit un penthouse, am vrut să facem pereţii laterali din sticlă, dar nu a fost posibil. Am cumpărat două apartamente, le-am unit, şi am obţinut o casă spaţioasă cu privelişte deschisă deasupra oraşului, iar amplasarea complexului rezidenţial pe strada Grenoble ne oferă din plin această posibilitate.

A.C.: Modul în care aţi amenajat apartamentul este deosebit. Înţeleg de ce aţi mers pe acest stil, dar cine s-a implicat în realizarea designului?

G.B.: Noi am fost cu ideea, dar bineînţeles că am apelat la competenţele unui designer care să poată reproduce tot ce ne-am dorit să vedem în această casă. Veronica a fost mai activă în tot acest proces, tot ea a ales piesele de mobilier, a ştiut ce-şi doreşte şi a obţinut un rezultat pe măsură. Eu sunt foarte mulţumit de ce a ieşit.

Guru şi Veronica pun accentul pe detaliu, fapt de care ne-am convins când am descoperit toate acele obiecte de cultură africană, bibelouri, statuiete, dar mai ales picturile şi lucrările realizate manual, la care cei doi ţin enorm. Unele aduse din Sudan, majoritatea din Kenya, însă toate reprezintă motive tradiţionale ale culturii africane.

Multe dintre ele reflectă populaţia din Kenya, care este numită masai, şi îndeletnicirile acesteia, portul specific regiunii, fauna şi flora.

Acest vas decorativ este confecţionat din calabash, un soi de încrucişare dintre o tărtăcuţă, pepene verde şi un dovlecel, care creşte pe tulpini agăţătoare.

În astfel de ulcioare alungite masai păstrează laptele.

Acesta este ungherul spiritual al lui Guru, unde zilnic îşi restabileşte echilibrul interior prin rugăciune. Dânsul recunoaşte toţi Dumnezeii, susţinând că nu poţi să crezi într-o singură Divinitate. Ambii sunt creştini, iar în scurt timp urmează să-şi oficializeze relaţia.

Aceasta este una dintre picturile realizate de un renumit pictor din Kenya, la iniţiativa lui Guru, special pentru acest apartament. Acesta reprezintă femeile africane care aduc vreascuri pentru foc, iar pictura are menirea de a adăuga culoare pereţilor albi.

Şi asta nu e tot, dacă aţi tot citit că proprietarii acestui frumos apartament ţin la libertate, păi terasa amenajată pe acoperişul blocului este cel mai reprezentativ indicator. Cei doi şi-au creat propria zonă de agrement, cu jacuzzi şi şezlonguri, pentru a sfida temperaturile nemiloase de vară.

Acesta este spaţiul unde îşi petrec serile alături de prieteni, unde se izolează de aglomeraţia şi gălăgia oraşului sau pur şi simplu profită de cerul înstelat al nopţilor.

 

 

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode