Acum trei decenii era primul om care îmbrăca clădirile în lumină. A început cu propria locuință, ca astăzi să se poată mândri cu peste 3000 de proiecte, pe care le consideră copiii săi. Alain Guilhot este arhitectul și designerul de lumini francez care și-a pus semnătura pe unele dintre cele mai cunoscute obiective turistice de pe întreg mapamondul. Recent a pășit pentru prima dată în Moldova, dar nu și pentru ultima, pentru că a reușit, împreună cu domnul Ion Ștefăniță, să lege colaborări de viitor în ideea unui Chișinău mai frumos și mai luminos.
Ion Ștefăniță, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor: ”Totul a început în luna aprilie, când am primit în dar de la Vicepreședintele Asociației Renaissance du Vieux Lyon, cartea Light is life, semnată de arhitectul și designerul de lumini, Alain Guilhot. După ce am analizat-o, am simțit nevoia să intru în contact cu acest expert, proiectele căruia m-au impresionat enorm, și i-am expediat câteva mesaje. În ultima zi de vară am primit un sunet neașteptat, chiar de la dumnealui, care mi-a spus: ”Ion, vreau să vin în Moldova, vreau să colaborăm!”
Astefel, arhitectul de lumini a petrecut perioada 1-5 noiembrie în Moldova, despre care a spus: ”Pasiunea mea pentru ceea ce fac m-a motivat să descopăr Moldova și talentele de aici. Sunteți o țară frumoasă cu o generație ambițioasă, care, cu siguranță, va mișca lucrurile din loc.”
Alain Guilhot a realizat peste 3000 de proiecte de iluminare în 55 de țări, motiv care a dat naștere expresiei ” Lumina lui Guilhot”. Dintre cele mai renumite obiective arhitecturale iluminate de Alain, fac parte: Turnul Eiffel (Paris), Turnurile Petronas (Kuala Lampur), Perla asiatică (Shanghai), dar și orașele Cannes, Lyon, St. Petersburg și multe altele.
Ion Ștefăniță: ”În 2018 vom realiza primele proiecte pilot, sunt vreo 3-5 pe care le-am ales împreună. Pentru aceasta avem nevoie de experți, iar odată ce Alan Guilhot e aici, putem zice că primul pas spre realizarea unui proiect de iluminat este făcut.”
Pe 3 noiembrie, în incinta Hotelului Radisson Blu, marele arhitect și designer de lumini a vorbit despre cariera sa, despre proiectele pe care le-a realizat și despre cele în derulare. La seminarul organizat de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor în colaborare cu Design Cafe&Club, au fost prezenți mai mulți tineri ingineri, arhitecți, designeri, dar și cei curioși să descopere personalitatea lui Alain Guilhot.
De unde vine lumina?
Alain Guilhot: Lumina vine din inimă și de la soare. Lumina decorativă e soarele de noapte.
Lumina pe care o creați e artificială, se vede doar noaptea. Totuși care lumină vă place mai mult, cea artificială sau naturală?
A.G.: Soarele e mult mai puternic decât mine. Ceea ce propun eu nopții e un vis nocturn pentru a prelungi ziua, pentru a aduce securitate, frumusețe...Ceea ce fac eu generează noi destinații pentru întâlniri și noi locuri pentru socializare.
Lumina este o limbă universală.
Pentru politicieni este la fel de importantă lumina – s-a dovedit că primarii care investesc în iluminarea orașului la cârma căruia se află, sunt realeși.
Există proiecte arhitecturale proaste sau puțină lumină?
A.G.: Nici foarte multă lumină nu e bine. Așa cum e soarele și umbra, trebuie să creăm un echilibru. Prea multă lumină orbește.
Câte becuri ați ars până ați văzut lumină?
Foarte multe.
Fațada este haina clădirii, există tendințe fashion și aici, în materie de lumini?
A.G.: LED-urile, diodele ghidează moda, dacă ne referim la iluminare. Cu ajutorul LED-urilor putem crea ținute cu adevărat elegante pentru fațada clădirilor. Dacă avem oaspeți din China, putem activa lumina roșie, specifică ținutului, iar dacă ne raportăm la sărbătoarea națională a Moldovei, se pot activa culorile drapelului și așa putem continua. Posibilități sunt infinit de multe.
Monocrom sau policrom?
Ambele. Mi-e greu să aleg.
În Lyon se sărbătorește Festivalul Luminilor, care adună peste 4 milioane de vizitatori. Când vor sărbători și moldovenii lumina (chiar dacă la o scară mai mică)?
A.G.: Ceea ce se întâmplă astăzi la Lyon a început cu acum 30 de ani, deci este posibil de creat o sărbătoare a luminiiși aici, dar e nevoie de mult timp.
Câtă lumină are Moldova?
A.G.: Am reușit să descopăr doar Chișinăul, deocamdată, și pot spune că este suficientă lumină aici. Aveți lumini de tot felul: de rea calitate, lumini bune și lumini foarte bune.
Care ar fi pasul nr. 1 pentru un Chișinău mai frumos?
A.G.: Sunt foarte mulți de ”primii pași” în acest sens. Există 810 monumente de istorie și arhitectură și ar trebui să le luăm pe rând pentru a le ilumina. Exact cum am reușit la Lyon - primele proiecte au fost foarte dificile, apoi, când s-a văzut rezultatul, toți au început să urmeze exemplul. Mai anevoioase sunt începuturile. Cu scopuri bine determinate putem ajunge la titlul Chișinăul de seară – orașul luminilor!
Ce obiectiv arhitectural de la noi v-a provocat la implementarea unui proiect de iluminat?
A.G.: Acel obiectiv va fi locul unde copiii se vor opri din mers și le vor exclama părinților: ”Uite, mamă, tată, cât e de frumos”! Lumina va aduce fericire.
Eu nu sunt arhitectul care-și creează proprii plăceri, eu o fac pentru voi, pentru cei din jur. Eu creez emoții, ofer posibilitatea de a redescoperi și noaprea frumusețea arhitecturii.
Din cele 5 proiecte selectate, clădirea primăriei orașului Chișinău este prima care va fi iluminată. O clădire frumoasă, emblematică pentru această capitală.
Dacă ar fi să se stingă lumina peste tot, cu excepția uneia, pe care ați lăsa-o?
A.G.: Lumina ochilor fericiți!
Foto: Dumitru Țurcan Diaga