Dacă o pereche de pantofi, care costă, să zicem, 1000 de lei, o puteți înlocui de câteva ori pe an, atunci un apartament sau o casă, care valorează în medie 1 milion de lei, nu veți îndrăzni să o schimbați cu una, cu două. Pentru majoritatea aceasta este o achiziție pe viață, o alegere care implică mulți bani și emoții. În procesul alegerii locuinței cumpărătorul se responsabilizează și invocă toate forțele Universului pentru a face o investiție cât mai echilibrată. Dar cum procedează moldovenii în aceste situații? Cum funcționează psihologia consumatorului de bunuri imobiliare de la noi? Suntem un popor rațional când procurăm case sau mai puțin? La aceste întrebări ne va răspunde specialistul imobiliar Iurie Gorn, care a dedus răspunsurile din interacțiunile directe cu cumpărătorii de proprietăți.
Pentru moldoveni procurarea unei locuințe este un proces dificil: pentru cei de pe loc - din cauza lipsei de surse financiare consistente, pentru cei plecați – din cauza lipsei studiului de piață. Deși, odată ajunși în punctul de a investi într-o proprietate, moldovenii din ambele părți se vor întreba: ”Ce cumpăr? Unde? Cât costă? De ce?...”.
DACĂ ANALIZEZI MARKETINGUL FĂCUT DE MARII DEZVOLTATORI SAU DE COMPNIILE IMOBILIARE, TE CIOCNEȘTI LA TOT PASUL DE CLIȘEE: ”APARTAMENTUL IDEAL”, ”LOCUINȚA PERFECTĂ”, ”CASA VISURILOR”... SPUNE-NE CUM LE GĂSIM ÎN REALITATE?
Adevărat. Limbajul folosit de marketerii companiilor și agențiilor imobiliare este de lemn și, în loc să atragă atenția cumpărătorului, adesea, nu fac decât să umple golurile cu expresii fără substanță. Poate o fi existând acel apartament ideal, dar nu este ideal pentru toți. Fiecare cumpărător are idealul său, iar pentru a ajunge la el trebuie să-și facă, mai întâi de toate, o listă de priorități.
CUM AR TREBUI SĂ-ȘI PRIORITIZEZE CUMPĂRĂTORUL NECESITĂȚILE?
Fiecare are necesități și priorități diferite. Înainte de a investi într-o locuință fiecare trebuie să-și răspundă la următoarele întrebări:
- De ce am nevoie: de casă sau apartament?
- În ce zonă să fie amplasat/ă?
- Cum ar trebui să arate pentru a mă satisface vizual?
- Dacă e apartament, la ce etaj să fie situat?
- Îmi doresc un bloc cu multe etaje, respectiv mulți vecini, sau unul mai aerisit?
- Am nevoie de priveliște frumoasă peste geam?
- De ce puncte de interes am nevoie cel mai des?
- Cât timp voi pierde în trafic până la serviciu sau spre alte destinații?
- Am nevoie de parcare sau nu?
- Mă interesează existența unui teren de joacă pentru copii?
- Dar a unei zone de agrement în preajmă?
Lista poate continua. Important e să-ți răspunzi clar la întrebarea: ”De ce am eu nevoie?”
DUPĂ CE-ȘI RĂSPUNDE LA ACEASTĂ ÎNTREBARE, CARE SUNT PAȘII PE CARE TREBUIE SĂ-I ÎNTREPRINDĂ CUMPĂRĂTORUL?
În primul rând, înainte de a investi într-o casă/apartament trebuie să faci o mică cercetare de piață, să verifici prețurile medii, să te documentezi despre companiile de construcții, să mergi să te convingi de calitatea construcțiilor, să cercetezi zona, împrejurimile, să faci o comparație între ofertele primite și să iei o decizie.
Foarte important e să nu cedezi de la primul bloc locativ vizitat, și să nu crezi primul om care-ți povestește despre un complex. Ascultă-i pe toți și alege ce ți se potrivește cel mai mult!
DIN EXPERIENȚA TA, CE GREȘELI COMIT MOLDOVENII LA PROCURAREA UNUI APARTAMENT?
Îmi pare rău să constat că încă mai sunt foarte mulți dintre acei care dau banii cu ochii închiși. Cele mai frecvente greșeli pe care trebuie să le cunoască și să le evite orice potențial cumpărător de bun imobil sunt:
- Nu se documentează suficient referitor la blocul/complexul în care vor să-și cumpăre apartament;
- Nu verifică istoricul companiei care construiește respectivul proiect imobiliar;
- Nu citesc contractul și semnează fără a lua cunoștință de clauzele stipulate în acesta;
- Nu apelează la serviciile unui jurist pentru a se asigura că a înțeles tot conținutul contractului;
- Nu solicită de la compania dezvoltatoare actele referitoare la buna desfășurare a construcției și la respectarea tuturor normelor;
- Nu solicită adăugarea clauzei care prevede penalizarea companiei în caz de neglijare a termenului de dare în exploare a proiectului.
CHIAR DACĂ TRANZACȚIA ARE LOC PRIN INTERMEDIARI, ESTE NECESAR CA CUMPĂRĂRTORUL SĂ SOLICITE O ÎNTREVEDERE CU DEZVOLTATORUL?
De obicei se întâmplă invers – agentul imobiliar sau oricare alt intermediar are drept scop să aducă clientul în fața administratorilor, întrucât acesta este un gest de transparență prin care convingi clientul că ”joci curat”. În același timp, directorul companiei de construcție își poate revedea oferta, cedând din preț.
DE CÂTE VIZITE LA OBIECT ARE NEVOIE O PERSOANĂ PENTRU A SE CONVINGE CĂ DECIZIA PE CARE URMEAZĂ SĂ O IA ESTE RAȚIONALĂ?
De 2. La prima vizită clientul ia cunoștință cu proiectul în sine și cu toate beneficiile acestuia. Plecând de la obiect, dânsul/dânsa trăiește anumite emoții, care contribuie la formarea deciziei. La a 2-a vizită, care are loc atunci când clientul este deja hotărât sau încă puțin indecis, acesta privește un pic altfel lucrurile. Deci, dacă și din a doua oară a rămas cu aceeași părere pozitivă, e semn că a găsit locuința de care are nevoie.
CUM A FOST EXPERIENȚA ÎN ȚINUTA MARCA SANDRO LIVV?
Mi-a plăcut că nu am probat multe costume până a-l găsi pe acesta, care mi-a venit perfect, deși sunt foarte curios să încerc și alte modele pe care am pus ochiul. Noi, agenții imobiliari, purtăm ținute clasice, dar urmărim de fiecare dată ca comoditatea să stea în prim plan, întrucât activitățile noastre zilnice presupun foarte multă mișcare. Costumul pe care l-am purtat e demn de evenimentele importante din viața noastră, de aceea un bărbat care se respectă, trebuie să aibă unul în garderoba sa.
MULȚUMIRI:
Fotograf: Platon Petru
Magazin de haine pentru bărbați: Sandro Livv
Locație: ZAXI Restaurant