Interviu

Interviu

Mariana Solano, moldoveanca ce încheie tranzacții imobiliare de milioane în Manhattan

O facultate în Drept, absolvită în cadrul Universității de Stat din Moldova, nu a motivat-o să rămână aici și să profeseze. Mariana Solano e tânăra care visa la America încă de pe băncile liceului: ”Eram sigură că o să ajung aici, nu mă vedeam aparținând acelui spațiu”. De patru ani se află pe continentul tuturor posibilităților, iar de trei este agent imobiliar în Manhattan. Despre particularitățile acestei profesii în New York, despre studii, prețuri și sfaturi utile, aflați chiar de la prima sursă.  

- De cât timp ești în SUA și cât timp a trebuit să treacă până ai simțit că ești pregătită să aplici pentru un astfel de job?

Mă aflu aici de patru ani, dintre care ultimii trei i-am petrecut în compania imobiliară în cadrul căreia activez și astăzi, Domus Realty New York. M-am simțit pregătită chiar din momentul în care am trecut etapa interviului. Aveam tot ce-mi trebuia pentru a aplica, mai întîi, prin internship ca mai apoi să-mi iau licența de agent imobiliar.

- De ce Agent Imobiliar?

Pentru că îmi plac tranzactiile, negocierile și lucrul cu oamenii. Nu există nimic mai prețios decât să văd cum o familie își găsește casa potrivită sau cum o persoană de afaceri investește rațional. Acest serviciu îmi permite să creez relații cu o mulțime de oameni din diverse domenii, ceea ce îmi place enorm. Această profesie nu este destinația mea finală, cu siguranță, deși este o etapă foarte interesantă din viața și cariera mea.

- De ce este nevoie pentru a deveni agent imobiliar în State? Ce studii trebuie să ai și ce grad de cunoștință al limbii engleze?

Această profesie nu e una ușoară, mai ales în SUA, iar obținerea licenței nu e suficientă pentru a avea succces. Este nevoie de urmat un curs de 75 de ore și de susținut examenul de stat. Costul acestora diferă de la o instituție la alta, deși sunt suficient de accesibile. La acest examen sunt admiși doar cei care au absolvit high school (liceul) și, bineînțeles, cei care cunosc limba engleză la nivel avansat. Cunoașterea oricărei alte limbi este un avantaj. Eu, de exemplu, cunosc italiana, spaniola si franceza, pe lângă limbile engleză, rusă și română, fapt ce îmi permite să lucrez cu o diversitate mai largă de clienți.

- Pe ce tip de vânzări/chirii ești specializată? Rezidențiale/comerciale/proprietăți de lux/terenuri?

Sunt specializată pe vânzări de imobile rezidențiale, însă fac de toate câte puțin. Chiriile, dacă sunt la un preț mic (mai puțin de 3 – 4 mii de dolari/lună), refuz să le reprezint deoarece iau prea mult timp, iar venitul nu este direct proporțional cu timpul investit. Excepție fac doar în cazul clienților cu care am stabilit deja o relație de lungă durată.

- Ce zonă ai dreptul să acoperi? E posibil să vinzi și în alte regiuni decât cele prevăzute în legitimație?

Sunt licențiată în statul New York, iar în curând voi primi licența și pentru statul New Jersey. Am dreptul să activez în afara statului doar acolo unde sunt prevăzute acorduri de reciprocitate cu statul NY. În viitorul apropiat mă voi focusa doar pe statul New Jersey, ceea ce este mai mult decât suficient.

- Cât costă un metru pătrat în NY? Care sunt criteriile ce stabilesc prețul pe piață? 

Eu sunt specializată doar pe zona Manhattan și, cu părere de rău, încă nu am avut clienți moldoveni, ar fi o plăcere deosebită. Prețul mediu pentru un square foot (echivalentul a 0,0929 metri) în Manhattan e 1,526 de dolari. Însă acest preț este foarte general deoarece depinde mult de calitatea clădirii, de locație, de accesibilitate, de panoramă și de alți factori. De expemplu, PH (penthouse) Duplex în cladirea 15 Central Park West ajunge la 10,338 de dolari/square foot (111,280 dolari/mp). Pe când în, aceeași clădire, un apartament mai mic, de exemplu la etajul 2, e la un pret de 3,859 de dolari pentru un square foot.

-Care este cel mai scump imobil pe care l-ai tranzacționat?

22 milioane de dolari a costat cel mai scump imobil pe care l-am tranzacționat împreună cu echipa.

- Din experiența ta, cine investește cel mai mult în imobiliare în NY?

 Chinezii, italienii, locuitorii din Monaco, dar și americanii și rusii. De cele mai multe ori am asistat la tranzacții dintre italieni și rusi sau americani și arabi.

- Este un site unde sunt înscriși toți agenții imobiliari licențiați din America, numele tău figurează acolo?

Da, este - Depatment Of State of New York, toți agentii sunt trecuți în această bază de date, numele meu tot poate fi găsit acolo.

- Care este procentul care-i revine agentului în State?

6% din prețul imobilului tranzacționat, în cazul în care agentul reprezintă ambele părți - vânzătorul și cumpărătorul, iar în cazul în care sunt 2 brokeri diferiți, atunci se împarte 50/50.

- Exită și salariu fix pe lângă acesta?

De obicei nu, dar totul depinde de contractual negociat cu brokerul și de rolul pe care-l deții în cadrul companiei.

- Agenții din diferite companii colaborează între ei sau concurența e mai puternică?

Concurența e puternică, dar există colaborare, există respect și ne leagă un spirit de cordialitate, întrucât avem aceeași meserie și cunoaștem prea bine cu ce se mănâncă aceasta.

- În State mai este posibilă achiziția bunului imobiliar direct de la proprietar sau deja agentul este indispensabil într-o astfel de tranzacție?

Agentul este indispensabil în majoritatea cazurilor deoarece condomiiniile și cooperativele din Manhattan impun un proces complex de aprobare a cumpărătorului. Acesta este obligat să prezinte un dosar ce conține scrisori de recomandare, date despre perioada angajării, salariul anual, adresele precedente, extrase din cont, aprobare de la banci precum că persoana respectivă este capabilă, din punct de vedere financiar, să întrețină imobilul respectiv.

Consiliul de administrație poate respinge candidatul, dacă aceștia consideră că pretendentul nu corespunde tuturor criteriilor. În cazul condominiului, tranzacția nu poate fi respinsă, respectiv, consiliul de administrație va trebui să găsească un compărător sau să cumpere ei imobilul la acelasi preț cu care a fost contractat anterior. Iar în cazul cooperativelor, consiliul nu explica neapărat motivul pentru care nu a acceptat cumpărătorul și nici nu e obligat să cumpere apartamentul. Vânzătorul rămâne cu apartamentul pe piață, nevândut, pierzând timp și bani.

În acest sens agenții imobiliari sunt cei care pot preveni astfel de situații, ajutând cumpărătorul să-și completeze dosarul cu toate actele necesare, pentru a evita, maxim posibil situațiile nepăcute enunțate anterior.

- Ce sfaturi le-ai da moldovenilor care doresc să practice această meserie în SUA?

Acastă profesie este bazată pe relații, așa că, pe lângă informația extrasă din manuale, este absolut important sa fii o persoana de încredere, punctuală, care cunoaște etica și are priorități bine stabilite.

Relațiile interumane sunt factorul cheie ce ghidează această afacere. Sfatul meu e să fie profesioniști și să nu se dezamăgească în capacitățile proprii prea repede, în acest domeniu banii nu vin deodată, poate dura și un an până la încheierea primei tranzacții.

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode