S-a născut în Ankara, Turcia, a absolvit facultatea și masterul în Arhitectură Interioară din cadrul Universității Bilkent din același oraș.
În 1994 a decis să se facă freelancer în domeniul designului. Mulți ani a fost și instructor universitar. Din 2009, susținut de un prieten, tot designer de meserie, a deschis propriul studiou de arhitectură interioară, design și consultanță. Împreună au reușit să realizeze proiecte în mai multe orașe din Turcia, dar și peste hotarele acesteia: Shopping Mall-uri în Moscova, Sanct-Petresburg, Samara, în Libia și Senegal.
Levent Tümer și-a pus semnătura pe mai multe proiecte din Chișinău, iar în interviul de astăzi ne va împărtăși experiența sa cu Radisson Blu Leogrand Hotel.
T: Cum ați ajuns să creați tocmai aici?
Prima mea întâlnire cu Moldova a avut loc acum 10 ani, când, la inițiativa companiei turcești de construcții SUMMA International, am început desfășurarea primelor mele proiecte aici – MedPark și Seasons Braisserie. Apoi au mai urmat și Grădinița Internațională CHIPS, mai nou, mi-am pus semnătura și pe interiorul Școlii Internaționale Heritage, dar un loc aparte în portofoliul meu îl ocupă Hotelul Leogrand, ”casa mea” pe toată perioada șederii mele aici.
T: Radisson Blu face parte dintr-o rețea internațională de hoteluri, cu o politică destul de puternică. În timpul realizării unui astfel de proiect de design, presupun că trebuie să vă conformați mai multor condiții.
Există un șir de reguli cărora trebuie să te supui, începând cu cele ce țin de măsurile de siguranță, până la cele acustice. Atunci când realizezi un design ții cont de utilitatea acestuia, deci în Radisson clientul trebuie să se simtă ca acasă, totul e gândit în favoarea utilizatorului, căruia trebuie să-i fie confortabil. Culorile alese sunt combinate armonios pentru a crea o atmosferă caldă și liniștită, sursele de iluminat sunt poziționate astfel încât să nu fie deranjante, ceea ce se poate observa nu doar în camere, ci și pe holurile hotelului. În fine, am implimentat un nou design, fără a șterbi din structura arhitecturii interioare a precedentului hotel, Leogrand Hotel, ceea ce consider un succes.
T: Totuși care parte din proces a fost mai responsabilă?
Cel mai dificil de realizat a fost restaurantul Zaxi. Acolo a trebuit să adăugăm un nou etaj. Precedentul Leogrand avea opt nivele, iar actualul are nouă. A fost nevoie de o construcție adițională la care a trebuit să ținem cont de aspecte electromecanice și alte detalii care contribuie la crearea unei atmosfere plăcute la înălțime.
Până la urmă am reușit, ZAXI e un restaurant cu specific japonez cu priveliște magnifică asupra orașului, e un răsfăț pentru ochi să te afli aici.
T: Sunt curioasă dacă aveți și vreo parte preferată a acestui hotel?
Oh, e dificil de răspuns la această întrebare, întrucât fiecare piesă, fiecare detaliu mă influențează într-un mod specific. Îmi place mult ”peretele infinitului” de la intrarea în hotel, îmi place cafeneaua New York, restaurantul Zaxi, camerele, zona SPA...fiecare colțișor mi-e drag.
T: Apropo de ”fiecare colțișor”, de unde ați făcut rost de piesele de decor și celelalte detalii?
Majoritatea sunt procurate de aici, din Moldova, o bună parte a fost importată din Turcia. De exemplu multe dintre lucrurile pe care le puteți vedea în Zona SPA au fost achiziționate în Chișinău, cu toate că și acestea sunt produse în Italia sau Spania.
T: Cum se aleg piesele de decor pentru un hotel?
Am pus mare accent pe durabilitate, care este un aspect extrem de important pentru un hotel. Absolut tot decorul este ales în asemenea mod încât să fie ușor de curățat și de întreținut.
Am respectat pe cât a fost posibil tendințele ECO, motiv pentru care am optat doar pentru sursele de iluminat pe bază de LED. În camere am instalat termostate cu același scop, pentru a economisi energia electrică și pentru eficiență. În general, rețeaua de hoteluri Radisson este ECO-friendly.
T: De unde vă inspirați în realizarea proiectelor?
Sursa inspirației se schimbă în funcție de proiectul în sine și de dorințele clienților. Dar, din punct de vedere al designului, cel mai mult mă inspiră stilul minimalistic, mai exact cel scandinav. Acesta este cochet, simplu și funcțional, cel din urmă fiind un aspect extrem de important în viața omului, după care mă ghidez de fiecare dată.
T: Spuneți că sursa inspirației se schimbă în funcție de dorințele clientului, din experiența dumneavoastră, clientul ar trebui să se bazează pe profesionalismul de care dați dovadă sau ar trebui să intervină, totuși, cu punctul său de vedere?
Să ai încredere în designer este foarte important, însă lipsa implicării în procesul de selecție a stilului, de alegere a designului, te poate priva emoțional de posesiunea acestui bun imobiliar. Înainte de a începe lucrul la un proiect, stabilesc câteva întâlniri cu clientul pentru a deduce cât mai multă informație despre caracterul acestuia, despre stilul său de viață, despre obiceiurile și nevoile sale, pentru ca ulterior să transpun emoțiile omului și viziunile sale în acel design.
Așadar, un bun designer trebuie să cunoască și psihologie.
T: Aveți vreun designer care vă inspiră, lucrările căruia le admirați?
Tatăl meu este architect. De mic copil sunt inițiat în domeniu. Nu aș vrea să dau nume, dar există câțiva arhitecți turci, câțiva scandinavi care m-au influențat.
T: Înțeleg că tatăl dumneavostră a fost cel care v-a direcționat să alegeți acest domeniu de studiu?
El nu a exercitat niciodată presiune asupra mea. Vizitându-l la birou când eram mic, am fost impresionat de acea atmosferă și știam de pe atunci ce cale voi urma, fără ca tata să insiste sau să mă convingă.
T: Ce sfaturi, cu referire la această profesie, v-a oferit?
Întotdeauna mi-a spus să ofer tot ce am mai bun într-un proiect, să depun maxim efort. De la el am învățat că fiecare proiect este important, indiferent de este mai mic sau e grandios. De aceea fiecare proiect este tratat cu seriozitate de mine și de membrii companiei noastre.
T: Ați dori ca copiii dumneavoastră să aleagă aceeași cale?
Bineînțeles că aș fi fericit, dar, iarăși, la fel cum a procedat tatăl meu, nu voi încerca să le impun această opțiune. Profesia de designer nu este deloc ușoară, și dacă nu o îndrăgești, nu poți fi bun în ceea ce faci.
T: Aveți vreun proiect la care visați să-l realizați?
Pentru mine ar fi o provocare să proiectez un iaht. Nu neapărat unul luxos, important e să fie de proporții mici. Acesta este foarte complicat de realizat, întrucât dispune de multiple raze și designul trebuie realizat, practic, pe fiecare centimetru. Deci mi-aș dori să trec printr-o astfel de experiență.
T: Dacă nu ați fi fost designer, ce altă profesie ați fi ales?
Nu aș fi deviat foarte mult de la domeniu, tot aș fi mers pe filiera aceasta artistică, probabil alegeam sculptura sau pictura.
T: Ok, și acum, după finalizarea ultimului proiect, vă despărțiți definitiv de Moldova?
Nu. Deocamdată avem oficiu doar în Ankara, dar planificăm să ne extindem la Istanbul și să ne mai deschidem un oficiu la Chișinău, deci nu renunț prea ușor la Moldova.
Foto: Dumitru Țurcan Diaga