Interviu

Interviu

MAKERs – locul “gustos” unde Chişinăul prinde sunet, imagine şi stil

Când reţelele de socializare încep a gâfâi de la greutatea pozelor “gustoase” încărcate de la evenimente, poftele se trezesc. Exact, ca-n renumita Mafie. Aşadar, pofticioşi din fire, ne-am îndreptat a 2-a zi spre bd. Moscova să vedem ce e cu tot tam-tamul din jurul unui spaţiu proaspăt amenjat în Chişinău.

Nu e chiar în prima linie ca să-l poţi vedea de pe bulevard, în schimb, dacă-i dai vreo două telefoane lui Alexandre Noctua şi mai primeşti câteva indicaţii de la domnul de la recepţia Mezonului, păi ajungi uşor smile. Până la etajul patru eşti orientat de către indicatoarele instalate, iar sus, în capătul holului, se aude muzică bună, aşa că nu aveţi cum să vă rătăciţi.

Deschizi uşa pe care e atârnat logoul MAKERs şi dai de o încăpere spaţioasă, cochetă, amenajată cu mult gust, care te invită să te apropii de fiecare detaliu, să-i asculţi povestea, pentru că, credeţi-mă, nimic nu este întâmplător acolo!

În timp ce Alexandre a pregătit o cafea eu am tot scos interjecţii de entuziasm. Apoi ne-am aşezat frumos pe cele două canapele din ungher şi am aflat că, de fapt, la baza acestui concept minunat stau cinci minţi creative: Alexandre Noctua (producător muzical), Yana Pozitivi (stilistă), Lily Charme (designer vestimentar), Arcady Manah (fotograf) şi Max Rubliov (graphic designer). Îi puteţi recunoaşte şi după pozele stilizate de pe reţelele de socializare. 

T.: Care este destinaţia acestui spaţiu?

A.N.: În primul rând, aici e locul unde se vor aduna oamenii creativi, care au gust, cu care să putem colabora şi să putem progresa, întrucât şi noi facem parte din categoria artiştilor. Cu toate că avem foarte mulţi oameni talentaţi în Moldova, se simte lipsa unor astfel de spaţii, lipsa susţinerii acestor entuziaşti, motiv pentru care am decis să ne unim puterile şi gândirea progresivă aici.

T.: Aveţi specializări diferite, totuşi, cu ce vă veţi ocupa, mai exact?

Spaţiul de sus este un multi brand store, unde Lily Charme şi-a afişat deja o parte din colecţia sa de vară, iar standurile libere sunt în aşteptare de noi creaţii, aşadar tinerii designeri sunt bineveniţi. Avem amenajat şi un studio foto, pe care doritorii îl pot închiria, venind cu propriul fotograf sau solicitând serviciile fotografului nostru, Arcady Manah. Punem la dispoziţie o cicloramă, pereţi mobili, fonuri din hârtie şi lumini. Yana oferă servicii de styling, deci se pot desfăşura şedinţe foto pentru diverse branduri. Eu produc muzică, Max grafică, deci sfera de activităţi se extinde şi până la producţie video. Pe lângă evenimentele TASTY pe care le vom desfîşura noi aici, dorim să oferim acest spaţiu în chirie şi celor care doresc să organizeze workshop-uri, traininguri, diverse evenimente tematice.

T.: Niciunul dintre voi nu este designer de interior, cine s-a ocupat de realizarea a tot ce vedem în această încăpere?

La început aici era pur şi simplu o cutie pătrată, cu pereţi albi. Eu, Yana şi Lily ne-am lăsat ghidaţi de propriile simţuri şi am făcut totul conform placului. Pe lângă piesele de mobilier şi alte detalii decorative procurate, o mare parte din obiectele de decor sunt manoperă. Considerăm că ceea ce e făcut cu propriile mâini este mult mai valoros, investeşti emoţii şi creezi conexiuni durabile cu aceste obiecte. De exemplu candelabrul cu cilindre este confecţionat în întregime de noi, logoul de pe perete la fel, barul şi altele.

T.: Aţi ales Loft-ul ca stil de design. De unde v-aţi inspirat?

Acest stil mi-a plăcut dintotdeauna, iar în realizarea designului cred că am transpus şi pasiunea mea pentru muzica electronică, fapt vizibil prin utilizarea surselor de iluminat de diverse culori: roşu, verde, galben, albastru... În principiu, nu am reprodus un anumit proiect, deja existent, am făcut totul aşa cum am simţit noi, deşi mai avem de adăugat câte ceva. Vrem să conlucrăm şi cu Marin Costiuc, care-şi va expune câteva picturi de-ale sale într-o mini galerie, iar pereţii exteriori dorim să-i „înviem” cu graffity realizat de Dmitrii Potapov.

T.: Care este publicul vostru? Cine poate veni cu idei de colaborare?

Minţile non-standard, oamenii cu gândire out of the box. În acest sens vrem să creăm o comunitate de Taste Makeri – oameni care au gust şi creează lucruri frumoase. Oferindu-le această cheie simbol, ei vor putea beneficia de oferte, vor avea anumite priorităţi în legătură cu acest spaţiu. Am oferit deja peste 40 de chei. Vrem să facem şi cheiţa de aur, pentru cel/cea care va lua unul dintre trofeele Grammy, Nobel, Oscar, Amy, Mr/Miss World sau oricare alt premiu de talie mondială. Asta poate dura, însă oamenii ambiţioşi trebuie stimulaţi.

T.: Cam cât va trebui să scoată din buzunar aceste „minţi non-standard” pentru a putea beneficia de serviciile voastre?

Preţurile sunt pământeşti, nu ne propunem să obţinem venit consistent din această plăcere. Să fi fost eu un om foarte bogat, nu luam un leu de la nimeni, dar pentru noi este important să reuşim să închiriem şi să întreţinem acest loc minunat.

Şi pentru a vă convinge că acest spaţiu este chiar magic, trebuie să cunoaşteţi că gazda este în căutare de un motan care să facă parte din echipă: „Vom organiza şi un casting în acest sens, pentru că vrem să avem un motan frumos şi mare, de vreo 5 kg .”, a conchis Alexandre Noctua.

 
© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode