Interviu

Interviu

O româncă a renunțat la apartament și își duce viața pe patru roți: ”Acasă e oriunde vrei tu să fie”!

A renunțat la apartamentul său, care o încătușase de ratele bancare pentru 30 de ani, și la postul de director într-o multinațională în favoarea traiului pe roți. Din septembrie 2017, de când s-a trezit pentru prima dată în ”căsuța sa plimbăreață”, Gabriela își cultivă libertatea, povestind lumii despre cum e să alegi modul de a trăi pe care ți-l dictează sufletul și să nu duci o viață copy-paste ”pentru că așa trebuie”.

Povestea Gabrielei Isadora pare desprinsă de pe continentul american, dar ea este românca din Târgu Mureș care demonstrează că și aici, acasă, poți da dovadă de curaj și poți fi altfel. După 7 ani de achitat rate bancare, cu gândul la cei 23 de ani rămași, în care creditul ipotecar urma să stea în capul priorităților, Gabriela și-a spus că aceasta nu este viața care o face fericită. A încheiat situația cu banca, a predat apartamentul și s-a mutat într-o căsuță de 20 de metri pătrați, ridicată pe un șasiu de trailer...de unde libertatea a dat în floare.

De la bun început trebuie să precizăm că nu este vorba despre o rulotă, ci despre o casă eco în toată legea, construită pe un șasiu 6x2,44 metri, având înălțimea de 4 metri, pereți din lemn, de tip sandviș, bine izolată și dotată cu tot de ce are nevoie un om pentru un trai decent.

Cu un spațiu de dormit de 4,5 mp, bucătărie de 2,2 mp, spațiu de servit masa (Gabriela îl numește ”cafenea”), o debara, un living și o baie de 1 m, această căsuță a costat-o 15.000 de euro.

Pe timp de iarnă căldura este asigurată de sistemul de încălzire prin pardoseală, dar și de un calorifer electric. Kitul fotovoltaic susține consumatorii electrici uzuali: mașina de spălat, frigiderul, laptopul, telefonul, și alte electrocasnice. Iar alimentarea cu apă se face de la surse naturale: izvor, fântână, apă curgătoare sau de la rețeaua convențională.

Când și-a părăsit apartamentul, și-a părăsit și jobul. Așadar, Gabriela îngrijește de pasiunile ei acum: este monitor de ski, fotograf, scrie povești pentru copii, povestește lumii despre căsuțele pe roți pe pagina sa Căsuța Plimbăreață, dar și pe blogul The Tiny One.

Redacția Town a găsit-o pe Gabriela în mediul online și a încercat să-și potolească curiozitățile printr-un interviu:

T: Care este semnificația cuvântului ”acasă”, raportându-te la situația ta?

Acasa este oriunde vrei tu să fie. Poate fi în Deltă, într-un sat de lângă Brașov, sau la Vama Veche.

T: Care a fost cea mai mare frică a ta legată de această căsuță pe roți, înainte de a te muta în ea?

Vântul puternic și furtunile. Căsuța se mișcă dacă vântul e puternic, și ea are toate laturile expuse. Sau prima dată când a început mașina de spălat să centrifugheze și se bâțâia toată…

T: Care sunt greutățile pe care le întâlnești, locuind într-o astfel de casă, mai puțin obișnuită, mai ales de una singură?

Sunt foarte puțin timp singură în căsuță pentru că e mereu un du-te vino. Oamenii sunt curioși să o vadă, prietenii vin, vecinii, și povestesc și ei mai departe altora, care vor să vină să vadă. E ca un urs la care te uiți cu mirare. Greutatea este apa, iarna. Cel puțin pe terenul pe care este amplasată căsuța acum. Iau apa de la o fântână de grădină și cand e foarte frig, țeava din pământ îngheață, așa că trebuie să mă asigur că am apă în rezervoare.

T: Există riscuri legate de o astfel de locuință? Dacă da, care ar fi acestea?

Dacă te referi la incendiu, o căsuță pe roți arde la fel de repede ca orice altă locuință din lemn. La transport, trebuie mers cu atenție, pentru că, fiind înalta (4m), ea devine instabilă, dacă viteza e mare. Cu 40-60 km/oră se poate merge. Fiind un produs nou pe piața europeana, nu există încă un cod de bune practici detaliat, legat de utilizarea căsuțelor pe termen lung. Deci nu știu să îți spun la ce defecțiuni sau suprize să mă aștept în urmatorii ani, dar cred că se rezolvă toate pe măsură ce apar.

T: Cum ar trebui să fie o persoană care ar putea fi rezidentul unui astfel de apartament? Bănuiesc că nu fiecare ar avea curajul tău.

Să fie un om liber în suflet. Să aibă curajul să încerce ce îi place. Fie să stea într-o căsuță pe roți, fie să urce pe Himalaya, fie să își schimbe viața. Un rezident al unei căsuțe pe roți este un om care s-a decis să fie liber. Nu îi e teamă să fie altfel, ba din contra, și crede-ma, ușor ușor devin un exemplu de curaj și oamenii îndrăznesc să se gândească la o astfel de locuință. De asemenea, un rezident al unei căsuțe pe roți este o persoană care se bucură să fie în natură, să vadă dimineața pe geam verdele pomilor, să privească păsările cum își duc zborul de pe o creangă pe alta, să deschidă ușa și să tragă în piept aerul de primăvară pe care pădurea îl suflă spre el. Mai e și un om care are lucruri puține și nu se înconjoară de obiecte care nu îi folosesc. Un om care își împachetează viața în 20 de minute într-o geantă de sport.

T: Au existat momente în care ți-ai regretat alegerea?

Nu. Iubesc alegerea mea, iubesc căsuța și oamenii cu care am construit-o. Echipa de la Eco Tiny House din Miercurea Ciuc sunt cei lângă care am plâns și am râs, văzând căsuța crescând. Fără ei, azi nu aveam căsuța. Sunt o echipă de oameni cu un suflet cât Casa Poporului.

T: Ai cheltuit 15.000 de euro pe ea, dar cât te costă să o întreții lunar?

Până acum mă costă 150 de lei (630 MDL) pe lună și cu încalzire, dar caloriferul este pe minim pentru că am fost mult plecată în tabere de ski.

T: Ai ieșit cu ea din România vreodată? De ce acte este nevoie pentru a trece vama?

Nu am ieșit cu casa mea din România, dar cei de la Eco Tiny House au dus deja căsuțe, traversând Europa. Căsuțele sunt înmatriculate și omologate și au acte ca orice alt vehicol. Trebuie sa ai ITP-ul trailerului la zi (Inspecție Tehnică Periodică), numere valabile, asigurare și gata.

T: Acum locuiești doar tu cu cățelușa ta Stela în ea, dar când îți vei întemeia o familie cum vei proceda?

O sa văd atunci. Poate voi mai construi una și voi face un spațiu de locuit modular, mai mare. Vreau să rămân în libertate, în natură, si cu copiii. Mi se pare cel mai frumos cadou pe care îl poți face unui copil, pe lângă o educație frumoasă. Să îl ții aproape de natură.

T: Dacă ți s-ar propune un apartament la cheie în schimbul căsuței călătoare, l-ai accepta?

Nu. Pentru ca apartamentul la cheie mă ține într-un bloc și aș fi obligată să intru pe aceeași stradă, să intru pe aceeași usă de bloc și să văd acelasi peisaj pe geamuri mereu. Cu căsuța mea pot pleca iarna lângă stațiuni montane să fiu monitor de ski și vara să merg să lucrez pe malul mării cu laptopul în brațe. Ce apartament îmi oferă libertatea asta?

T: Ce mesaj le transmiți celor pe care i-ai cucerit cu ideea ta și și-ar dori o căsuță la fel?

Îndrăzniți să credeți în ceea ce vă doriți, indiferent ce este!

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode