Interviu

Interviu

”3 din 5 apartamente se vând din cauza migrației” - Agentul imobiliar Radu Buliga despre piața imobiliară secundară

Apartamentele în blocuri vechi nu încetează să tenteze cumpărătorii de imobil, în pofida concurenței puternice de pe piața primară. Pe cât de curios, pe atât de trist e faptul că 3 din 5 locuințe sunt vândute din cauza emigrării. Agentul imobiliar Radu Buliga, cu experiență pe piața imobiliară secundară, care ”vinde apartamente cu suflet”, cum susține dânsul, împărtășește cu cititorii noștri informație utilă referitoare la prețuri și avantaje, venind în acest sens și cu sfaturi utile de luat în calcul atunci când planificați să investiți într-un apartament.  

De când a apărut boom-ul pe piața primară, cum se descurcă cea secundară?

E adevărat, de când dezvoltatorii au început să construiască mult, începând cu anul 2000, oferta de apartamente în case noi a crescut considerabil, dar asta nu denotă că cererea pentru piața secundară a scăzut definitiv. Mai bine spus, au avut de suferit prețurile pentru apartamentele vechi.

Să fie clar pentru toți: Ce înseamnă ”apartamente vechi” și cât au avut de suferit prețurile pentru ele?

Apartamentele vechi sau apartamentele de pe piața secundară, cum mai sunt numite, sunt cele din blocurile date în exploatare mai devreme de anul 2000. Respectiv, prețurile pentru acestea au scăzut cu 15-30%.

Care sunt prețurile medii înregistrate pe piața secundară?

Prețul mediu pentru un apartament cu o odaie în stare locuibilă, condiții normale de trai, ajunge la 24.000 - 25.000 de euro. Acesta poate crește sau descrește în dependență de câțiva factori: regiune, suprafață, planimetrie, apartament bilateral sau unilateral, pentru că omul nu cumpără apartamentul pentru mobila sau decorul din el, așa cum cred proprietarii, ci pentru caracteristicile mai importante.

Poți schița portretul cumpărătorului de apartamente de pe piața secundară?

Nu există un șablon tipizat al cumpărătorului, situațiile sunt diverse: cumpără și familii tinere, care nu au buget pentru apartament în bloc nou, familii în care apar noi membri și au nevoie de mai mult spațiu, dar și cupluri de persoane în vârstă, care, după ce copiii s-au mutat, nu mai au nevoie de apartamente spațioase, a căror întreținere este mai costisitoare.

Printre cumpărători sunt și persoane care aleg blocurile vechi din simplu motiv că privesc foarte sceptic la cele noi?

Da. Este un număr mai mic, dar am întâlnit și persoane care optează pentru blocuri vechi anume din motiv că nu au încredere în cele recent construite. Ei argumentează că zonele unde sunt amplasate blocurile vechi sunt dezvoltate din punct de vedere infrastructural, au pereții mai groși și, până la urmă, sunt testate în timp – dacă nu au înregistrat nicio problemă gravă de natură tehnică de aproximativ 3 decenii, o să mai reziste încă mulți ani înainte.

Conform căror criterii își aleg moldovenii apartamentele? Evită blocurile de tip Hrusciov și restul?

Zonelor verzi li se atrage o atenție din ce în ce mai sporită, se pune accent pe gradul de dezvoltare al infrastructurii din zonă, mai exact prezența școlilor, a grădinițelor, a magazinelor și a altor puncte de interes, precum și accesul la transportul public. Prețul mai accesibil la fel este un factor important de decizie în acest caz.

Se cumpără și în blocuri vechi de tip Stalinka (1930-1950), Brejnevka (mijlocul anilor 60’) și Hrusciovka (construite în anii 60’-70’). Mereu există un circuit închis de clienți, pentru orice apartament este cerere.

Nu este mai dificil de vândut apartamente pe piața secundară?

Noi vindem apartamente cu suflet. Acolo unde fiecare colțișor are ceva de povestit, ceea ce, consider, e mai frumos decât să cumperi piatră rece, iar cumpărătorul apreciază aceste aspecte. Îmi face o plăcere deosebită să ajut familiile să-și rezolve problema cu locuința, respectiv, primesc plăcere de la munca pe care o îndeplinesc și nu mi se pare ”mai dificil”.

La ce aspecte trebuie să atragă atenția un potențial cumpărărtor de impobil de pe piața secundară?

Trebuie să înceapă cu exteriorul blocului – dacă acesta arată îngrijit, nu are fisuri pe suprafața pereților exteriori, are curte și, după necesitate, loc de parcare și teren de joacă, deja e mai aproape de ceea ce caută.

Urmează interiorul, unde trebuie să analizeze partea tehnică mai mult, nu pe cea estetică, pentru că, înlocuind fostul proprietar, va putea modifica designul interior și restul detaliilor care-l deranjează. E important ca pereții interiori și tavanul să nu fie acoperiți cu mucegai, semn că gradul de umezeală este înalt, iar sistemul de aerisire lipsește sau nu funcționează.

Țevile trebuie să fie funcționale, fără deteriorări. Acestea sunt la vedere, deci nu este greu de identificat vreo problemă.

Să aleagă apartamentul în funcție de necesitățile personale, în primul rând!

Din punct de vedere documental, la ce trebuie să fie atenți?

În principiu, de partea documentală ne ocupăm noi din momentul în care luăm apartamentul în lucru. Verificăm să nu fie pus sechestru pe el sau să nu fie implicat în alte situații neplăcute. În caz că sunt anumite probleme, noi încercăm să le rezolvăm până la tranzacție împreună cu notarul, asistentul său și un jurist.

Iată care este avantajul colaborării cu agențiile imobiliare – vă vor ajuta să efectuația tranzacția fără a pierde prea mult timp, bani în plus și veți fi protejați de situații neplăcute.

Pentru aceste acțiuni se percepe o taxă suplimentară de la cumpărător?

Nu. Pe lânga valoarea imobilului, cumpărătorul achită doar taxa notarială și taxa de înregistrare la cadastru, în rest noi convenim direct cu vânzătorul de imobil.

De câțiva ani se vorbește despre o scădere a interesului față de blocurile vechi, tu, aflându-te zi de zi pe acest teren, simți asta?

Un lucru e cert – pe piața secundară există cerere, respectiv, noi venim cu oferte. Prețurile pot continua să scadă, puțin câte puțin, dar micșorarea prețurilor este valabilă și pentru piața primară, întrucât concurența este din ce în ce mai mare.

Dar dacă noi avem zilnic de lucru, zic că nu e atât de rea situația pe piața secundară. :)

MULȚUMIRI: 

Fotograf: Platon Petru 

Magazin de haine pentru bărbați: Sandro Livv

Locație: ZAXI Restaurant 

 

 

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode