Cea mai importantă forță a lumii nu este China și nici India, ci femeia. Rolul Ei capătă tot mai multă pondere în societate, reușind să persevereze și în lumea competitivă a afacerilor dominate de bărbați. Femeile noastre ne amintesc zilnic despre independență și împlinirea profesională, ceea ce a făcut și Lucia la prima noastră întâlnire. Cele peste 300 de tranzacții încheiate au imunizat femeia din fața mea și m-au convins că se simte foarte bine în acest ecosistem imobiliar, în care s-a integrat acum 3 ani.
Determinată să facă față oricărei provocări din viața sa, Lucia Antoni, specialist imobiliar pe segmentul obiectelor comerciale, a acceptat propunerea de a intra în haina unui bărbat, la propriu. Și-a asortat costumul cu atitudinea și a eliminat toate semnele de întrebare pe care le-am avut la capitolul ”Imobiliare Comerciale”.
Experții susțin că în ultimii ani s-a înregistrat o tendință de scădere ușoară a prețurilor pe piața imobiliară. Rămâne valabil și pentru spațiile comerciale?
Tind să cred că prețurile, pur și simplu, au devenit mai reale, micșorându-se cu 5-10%. Această ieftinire ușoară, totuși, nu influențează atât de mult cererea: o parte dintre oamenii de afaceri de cândva au plecat, nu înainte de a-și vinde proprietățile cu destinație comercială, iar o altă parte dintre emigranți au revenit acasă și investesc, deci se creează un echilibru.
Care este valoarea medie a acestor obiecte imobiliare și cum se stabilește aceasta?
Prețul mediu este de 10 euro pentru un metru pătrat, acesta suferind modificări în dependență de câțiva factori: sector, amplasare, suprafață, prezența sau lipsa locurilor de parcare, de starea fizică a încăperii și alții. Paradoxul e că pe măsură ce crește metrajul încăperii, scade prețul per metru. Explicația este simplă - cererea este mai mare pentru spațiile mai compacte, care sunt și mai greu de găsit.
Prețul este dictat și de domeniul de activitate desfășurat în perimetrul acestui spațiu. Patiseriile au nevoie să fie amplasate la prima linie, să aibă geamuri panoramice, pentru vizibilitatea produselor și a procesului de pregătire a acestora, respectiv prețul pentru acestea este mai mare, dar nici cererea nu cedează.
Spațiile comerciale orientate către domeniul alimentației publice sunt foarte solicitate: restaurante, terase, fast-food-uri, localuri în care se servesc burgeri, simigerii și altele.
În ceea ce privește oficiile, solicitările vin din domeniile IT și Call Centre.
Este sectorul Centru cel mai solicitat din acest punct de vedere?
Centrul este un sector pentru publicitate, pentru cei care dețin rețele de magazine/cafenele.
Oficiile cu amplasare centrală sunt preferatele investitorilor sau companiilor străine. Dânșii optează pentru zone accesibile, pentru ca angajații să facă cât mai puțin timp până la serviciu, urmărind, în același timp, ca zona să fie dotată cu parcare.
Dacă am face o comparație cu piața imobiliară rezidențială, care este suprasaturată, ce poți spune despre cea a spațiilor comerciale?
Comparativ cu piața imobiliară rezidențială, cea comercială are unde crește. Clădirile cu oficii sunt ocupate, oferta fiind mică. Spre exemplu, cererea de spații pentru oficii în sectorul Râșcani e mare, dar nu prea sunt oferte, respectiv prețurile sunt mai mari în acest sector.
Care sunt tendințele după care se conduce piața imobiliară comercială ?
Fațada îngrijită, cu ferestre panoramice este la mare căutare printre cei care caută spații comerciale. În timp ce oficiile se vor a fi amplasate cât mai sus, de unde să se deschidă și priveliște frumoasă.
Vânzare VS. Chirie
Chiria este solicitată mai mult. Iar pentru cei care se lansează în business, ideal e să fie cu posibilitate de răscumpărare. Plus, oferta de spații comerciale de vânzare este mult mai mică. Aceasta reprezintă pentru proprietar o sursă de venit stabilă pe termen lung, deci vând, în mare parte, cei care pleacă definitiv sau care au nevoie urgentă de bani.
Principalele căi prin care o persoană își găsește spațiul dorit?
Cel mai sigur rămâne să contactați un agent imobiliar. Dânsul cunoaște cum stau lucrurile pe piața imobiliară de la noi, știe care sunt prețurile, are portofoliu cu obiecte în lucru, cunoaște persoane din domeniu, care ar putea veni cu oferta potrivită.
Pe lângă toate acestea, un agent imobiliar profesionist vă va oferi sfaturi referitor la alegerea spațiului potrivit în funcție de domeniul de activitate pe care doriți să-l desfășurați. Eu nu mă limitez la portofoliul pe care-l dețin, dar mă orientez la toată piața, așadar, întotdeauna fac posibilul pentru a găsi spațiul comercial de care are nevoie clientul.
Ceea ce trebuie să știe potențialul client este că un agent nu percepe taxă pentru sfaturi, sugestii sau oferte propuse. Dânsul câștigă doar dacă încheie tranzacția, iar comisionul este oferit nu de client, ci de proprietar!
Activând 3 ani în acest domeniu, mă pot pronunța și referitor la selectarea spațiului potrivit. Pot anticipa dacă un gen de afacere va merge bine într-o anumită zonă sau nu, dacă nu este neapărat necesar de optat pentru prima linie sau dacă există concurență pe sector. Deci, noi, adesea, pe lângă agenți imobiliari, mai suntem și business adviseri, și psihologi, și juriști, și economiști și avocați…
Noi întotdeauna vom negocia prețul, suntem ca un mijloc de aur dintre proprietar și client, mai ales că reprezentăm interesele fiecăruia. Scopul nostru este de a împăca 3 oameni dintr-o dată: pe client, pe proprietar și pe noi înșine.
Chiar dacă sunt în domeniu, când am decis să-mi vând propriul apartament, am apelat tot la un specialist imobiliar. În caz contrar riscam să stau mult cu el pe piață, întrucât mă implicam emoțional și nu rațional. De aceea recomand tuturor să procedeze la fel, în caz contrar se pierde mult mai mult timp, bani și nervi.
Un exemplu în acest sens este experiența prin care am trecut – am negociat un spațiu comercial timp de 2 ani, deci cea mai lungă tranzacție pe care am încheiat-o. Era vorba despre acea parte emoțională, dar și despre caracterele părților - atât proprietarul, cât și clientul s-au aeverit a fi foarte principiali.
S-a educat în ulimul timp societatea în ceea ce ține de colaborarea cu un agent imobiliar?
Da. Acum sunt mai ok, dacă e să comparăm cu câțiva ani în urmă, când se închidea telefonul în nas, dacă auzeau că de partea cealaltă a firului este un agent imobiliar, perceput drept inamicul numărul 1.
Acum societatea trebuie să învețe să fie selectivă, să lucreze doar cu câțiva agenți (fiecare specialist pe segmentul său: comercial, rezidențial, chirie, vânzare), să se asigure că interacționează cu persoana potrivită înainte de a-și încredința necesitățile.
Prognoză. Piața imobiliară este influențată de situația politică și de cea economică, care sunt instabile, de aceea prețurile vor mai scădea, dar nu substanțial.
Fotograf: Platon Petru
Locație: FORUM Business Center
Ținută: Magazin pentru bărbați Sandro Livv
MUA: Veronica Guzun