Interviu

Interviu

Vasile Țurcan, moldoveanul care de la CD-uri de 5 lei a ajuns să vândă imobile de milioane în Miami

Știa de mic să-și cîștige banul – vindea colegilor de clase primare CD-uri MP3 la preț de 5 lei. La admiterea în facultate a ținut cont de vocație și a bifat în drept cu Marketingul. Mai târziu a inițiat propii afaceri: publicitate în maxi-taxi, magazin online cu produse pentru îngrijirea pielii. Apoi s-a integrat într-o agenție imobiliară, unde timp de 2 ani a vândut 56 de apartamente. Vasile Țurcan era împlinit aici, dar nu într-atât încât să refuze viața din Miami.

”Am obținut Green Card și nu am stat mult pe gânduri. Când am ajuns în Miami am simțit din prima secundă că sunt ”acasa” - multă apă, insulițe, vile, clădiri înalte, mașini scumpe, oameni frumoși și oportunități…o parte dintre lucrurile care îmi lipseau în Chișinău le-am putut găsi aici.”, ne-a declarat Vasile Țurcan.

T: De cât timp ești în domeniul imobiliar și cum ai ajuns în această sferă?

Cu imobiliarele am deja o ”relație” de patru ani – doi acasă și doi aici, în Miami. Am ajuns să vând primul apartament pentru că nu mergea business-ul meu cu monitoare publicitare instalate în mijloace de transport public. Vă întrebați, probabil, care este legătura dintre acestea?! Semnasem un contract de barter cu o companie imobiliară prin intermediul căruia am putut plasa anunțurile de vânzare pe monitoarele mele, folosind numărul personal de contact. În decurs de două săptămâni am și vândut primul apartament – moment în care am decis să mă reprofilez. Nu mi-am regretat alegerea, dovadă fiind cele 56 de obiecte imobiliare tranzacționate timp de 2 ani, cât am activat în Moldova.

T: Poți vorbi despre același succes și în SUA?

Aici, în Miami, sunt partenerul și directorul companiei imobiliare London Foster Realty. Ne desfășurăm activitatea în 4 oficii și avem 250 de agenti angajați pe care îi ajutăm să-și crească vânzările și să se focuseze pe clienți. La rândul meu, mă ocup și de vânzări.

T: Care au fost dificultățile prin care ai trecut până a ajunge la aceste rezultate?

Cel mai greu am trecut de bariera lingvistică, întrucât nu cunoșteam foarte bine limba engleză când am ajuns în USA. Am avut nevoie de doi ani pentru a ajunge la fluența vorbirii, perioadă după care au început să mi se deschidă ușile mai ușor.

T: Ce fel de imobile se cumpără mai des în America?

Eu sunt specializat pe zona de Sud a Floridei. Piața imobiliară de aici se împarte în mai multe categorii:

- First time buyers: personele care își cumpără casă pentru locuit pentru prima dată achită doar prima rată, care este de 5% din suma totală a imobilului și doar 4% dobânda anuală, pentru o perioadă de 30 de ani. Astfel de case valorează între 150-350 mii de dolari;

- Investment property (investitii pe termen lung): se achită de la 30% pentru prima rată, cu o dobândă de până la 5% anual. Acestor condiții de obicei se conformează persoanele care vor oferi imobilul în chirie pentru a avea un venit anual de 5%-7%;

- International Cash Investors: investitorii străini care doresc să-și înghețe banii în SUA pe termen lung, pentru a câștiga prin capitalizare și din chirie (5-7% annual);

- Flipping (investiție în imobiliare pe termen scurt)unul sau mai mulți investitori cumpără apartamente/case în urma licitațiilor organizate de bănci, primărie sau alți executori, la un preț mult mai mic, la care se adaugă suma pentru reparație și se vând la prețul de piață. Aici, de obicei, se câștigă un adaos de 20-30% timp de 6 luni.

T: Cum se stabilesc prețurile pentru imobile în regiunea în care activezi?

În State totul este controlat de guvern online, prin MLS (site unde se găsește toată informația despre un imobil: când a fost vândut, prețul acestuia, taxele achitate, agentul care a reprezentat tranzacția). Dacă clientul este interesat într-un obiect anume, agentul găsește toată informația, plus toate prețurile cu care au fost vândute apartamentele vecine, astfel își calculează suma pe care să o negocieze cu vânzătorul.

T: Câți bani se câștigă din imobiliare?

În Miami agentului imobiliar îi revin între 2,5-5% din tranzacție. Deci, la un apartament standard, de 300.000 de dolari, câștigi 3%, ceea ce înseamnă 9,000 de dolari. Dacă ai norocul să dai peste un client care cumpără un apartament de 1 milion, câștigi 30,000 de dolari dintr-o tranzacție. Afacerile imobiliare se bazează pe branding personal, dacă intri în esență, poți face jumătate de milion de dolari într-un an.

T: Care a fost cel mai mare succes înregistrat de-a lungul carierei tale de agent?

Încă în Chișinău am semnat 7 contracte timp de o săptămână, toate apartamentele aflându-se în blocuri noi, în construcție. În SUA, în noiembrie 2017 am bătut un mic record - toți agenții din echipă au înregistrat 98 de tranzacții în doar o singură lună.

T: Ai avut și vreo dezamăgire legată de această profesie?

Desigur, în imobiliare sunt perioade când nu vinzi nimic câte 3 luni, dar și relațiile cu unele companii pot fi complicate. 

T: Ce studii ai urmat pentru a ajunge aici?

Am absolvit facultatea de Business și Administrarea Afacerilor, specialitatea Marketing si Logistică, la ASEM, unde am pus bazele cunoștințelor în domeniu. Iar în Miami am urmat Gold Coast Real Estate School, cursuri obligatorii pentru a primi licența de agent imobiliar în Florida. La fel, am participat la numeroase traininguri de specialitate, printre care se enumeră și cel de email marketing de la Infusion Soft University, Arizona. 

T: Există potențial de creștere pentru un moldovean în State (ca agent imobiliar)?

Desigur există! Cunosc moldoveni care conduc afaceri imobiliare de succes aici. Atunci când ai o idee - o realizezi! Pe parcurs te perfecționezi, înveți din experiență, uneori pierzi, dar lecțiile merită!

T: Care sunt planurile tale de viitor legate de această profesie (dacă te vezi făcând asta și peste câțiva ani)?

Până pe data de 31 decembrie 2018 am planificat să formez o echipă de 700 de agenți în Miami și deja am aplicat cereri pentru a primi permisiunea de a deschide oficii în New York, New Jersey și Atlanta.

T: Ce sfaturi le-ai da moldovenilor din State care și-ar dori să înceapă o carieră de agent imobiliar?

Agent imobiliar devii prin practică: te apropii azi de 5 oficii imobiliare, întrebi cum ai putea să ajungi unul dintre angajați, care sunt cerințele lor, recompensele, când poți începe munca și actionezi!

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode