Interviu

Interviu

Victoria Morozov: 30 de voluntari din SUA, Marea Britanie, Olanda, vor renova casele deteriorate ale familiilor nevoiașe din r. Anenii Noi!

Voluntari din SUA, Marea Britanie, Olanda, Irlanda, dar și din Moldova, au reușit, timp de 5 ani, să renoveze 37 de case deteriorate din mai multe localități de la noi. ”Building Project” se desfășoară și în acest an, de această dată aducând zâmbete în familiile social vulnerabile din comunele Geamăna și Ciobanovca, raionul Anenii Noi.

Ajunși la cea de-a 6-a ediție, între 28 iulie – 7 august, ”Building Project” se va desfășura în comunele Geamăna și Ciobanovca din raionul Anenii Noi. Proiectul aparține Asociației de Caritate ”The Moldova Project”, înființată în Marea Britanie în 2008, și activează în domeniul protecţiei drepturilor copilului, pe teritoriul Republicii Moldova, unde o avem în calitate de director pe Victoria Morozov.

La inițiativa cui a apărut această idee? Câți oameni sunt implicați în realizarea acesteia?

Misiunea noastră este de a susține cele mai vulnerabile familii din R. Moldova, să gasim soluții pe termen lung pentru problemele cu care se confruntă, astfel încât ei să trăiască o viață mai fericită, mai sigură și independentă. Noi susținem lunar aceste familii, oferindu-le strictul necesar de produse alimentare, igienice, rechizite școlare, lemne de iarnă, acces la servicii de sănătate, medicamente, instruiri, asistență psihologică etc.

Building Project nu este altceva decât o continuitate a ceea ce facem noi zi de zi pentru susținerea familiilor vulnerabile. Nu prea este posibil să ajungi la sustenabilitatea lor dacă casele sunt vechi și avariate, sobele nu încălzesc, nu au acces la sanitație, geamurile și ușile sunt stricate, iar frigul părtunde în casă. De aceea acest proiect este foarte esențial pentru beneficiarii noștri.

                                   

 

Peste 40 de persoane sunt implicate în buna desfășurare a proiectului. Alți zeci de volunatri-donatori ne susțin financiar proiectul. Câte familii ați reușit să ajutați până acum, prin intermediul acestui poiect? Dacă e să ne referim doar la Building Project, în cele 5 ediții anterioare am reușit să reparăm 37 de case deteriorate.

De câți voluntari este nevoie pentru a reuși proiectul?

Voluntarii sunt cei mai importanți pentru acest proiect, din toate perspectivele. De obicei, în fiecare ediție avem peste 30 de voluntari internaționali și naționali implicați. Sigur că proiectul este un partenariat între noi și familii, de aceea familiile lucrează cot la cot cu noi pentru a ajunge la rezultatele dorite. Dacă pe parcursul a 10 zile noi nu reușim să finalizăm anumite lucrări din cauza că nu s-au uscat anumite lucrări, sau dacă durează mai mult, în dependență de complexitatea lucrărilor, atunci familiile își asumă responsabilitatea de a finisa lucrările 100%.

Cine sunt voluntarii? Zici că sunt internaționali, din ce țări provin?

Majoritatea voluntarilor sunt originari din Marea Britanie, dar mai avem și din SUA, Olanda, Irlanda etc. Cu siguranță avem și voluntari naționali, care sunt parte din proiect și cunosc bine engleza pentru a putea facilita interacțiunea voluntarilor internaționali cu familiile.

Cine și cum aleg/e familiile social vulnerabile ale căror case vor fi renovate?

Toate familiile incluse în BP sunt beneficiari a organizației noastre și fac parte de proiectul de susținere a familiilor vulnerabile. Iar aceștia sunt de obicei selectați în parteneriat cu autoritățile publice locale. Sigur că pe parcursul anului aceștia trebuie să ne demonstreze motivație, responsabilitate și dorință de a depune suficientă muncă pentru a repara/ extinde locuința lor, evident cu ajutorul nostru.

Din ce fonduri se procură materialele necesare și se acoperă restul cheltuielilor?

100% din cheltuielile proiectului care, de altfel, sunt foarte mari, inclusiv cheltuieli de drum, cazare, alimentare, sunt acoperite de către voluntarii internaționali. Aceștia se pregătesc pentru proiect cu mult timp înainte de a veni în RM, realizează diverse acțiuni de colectare de fonduri pentru a strînge resursele necesare proiectului.

Vedeți și o continuitate a proiectului? Vor urma și alte ediții?

Fiind în domeniul protecției drepturilor copiilor credem că orice copil din RM trebuie să trăiască într-un adăpost sigur și călduț. Familiile noastre din proiect supraviețuiesc la limita sărăciei iar deseori condițiile de trai sunt inumane. Acest proiect este o șansă pentru un trai mai bun, mai calitativ și mai sănătos. Deci cu siguranță vom face tot posibilul pentru a-l menține în fiecare vară, în măsura posibilităților.

Mi-aș dori ca și companiile locale de contrucție să se implice în asemenea inițiative. De aceea venim cu provocarea către agenții economici din RM să se implice în proiectul nostru, sau în altele similare, pentru că doar împreună vom putea construi un viitor mai bun pentru copiii noștri, acasă.

 

Victoria Morozov

Director in Moldova "The Moldova Project" Charity Trust

The Moldova Project 

Victoria Morozov

 

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode