Sfatul Juristului

Sfatul Juristului

A intrat în vigoare! Taxă fixă la eliberarea certificatului de moștenitor pentru bunuri imobiliare!

Începând de astăzi, 17 septembrie, persoanele care solicită eliberarea certificatului de moștenitor pentru bunurile imobile din sate sau comune trebuie să achite la notar o taxă fixă de 150 de lei pentru fiecare bun imobil separat. Modificările la Legea cu privire la metodologia calculării plăţii pentru servicii notariale au intrat în vigoare.

Astfel, art. 9 din Lege, care reglementează plata pentru acţiunile succesorale de drept, a fost completat cu un aliniat nou. Acesta stabilește că la eliberarea certificatului de moștenitor pentru bunurile imobile din sate sau comune, cu excepția terenurilor cu destinație agricolă și a terenurilor pe care nu sunt amplasate construcții, plata se stabilește în mărime de 150 de lei pentru fiecare bun imobil separat.

Până acum, taxa notarială se calcula având drept reper informația privind valoarea bunului imobil. Datele erau solicitate de la structurile teritoriale ale Agenției Servicii Publice. Totuși, autorii modificărilor precizează că pentru imobilele din localitățile rurale nu au fost executate lucrările de evaluare, respectiv, nu există valoarea înscrisă în registru. În lipsa acesteia, cetățenii sunt nevoiți să comande servicii adiționale de calculare, ceea ce implică costuri suplimentare pentru perfectarea certificatului de moștenitor.

 

Sursa: www.bizlaw.md 

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode