Sfatul Juristului

Sfatul Juristului

Lege aprobată în Moldova! Îți vinzi locuința fără a plăti impozit la stat

Cetățenii Moldovei care au decis să-și vânda proprietățile nu vor mai fi nevoiți să achite impozite la stat. La fel se va proceda și în cazul tranzacțiilor imobiliare de tip donație sau moștenire. Serviciul Fiscal de Stat a confirmat cele enunțate anterior, știre pe care au făcut-o publică în cadrul mesei rotunde organizate la inițiativa Uniunii Agențiilor Imobiliare din Moldova.

Cu toate că facilitățile au intrat în vigoare încă de la începutul lui 2017, puțini sunt la curent cu modificările efectuate în Codul Fiscal, fapt care îi împiedică pe cei care-și vând bunurile imobiliare să indice adevărata valoare a acestora. ”Pentru a minimalize riscurile, vă recomandăm să indicați suma reală în contractatele de vânzare-cumpărarea, întrucât fiscul nu mai percepe nicio taxă de pe urma acestor tranzacții”, a declarat Parascovia Cibotarenco, șefa Direcției impozite directe din cadrul Serviciului Fiscal.

Tot dânsa a adăugat că persoanele care pot beneficia de scutirea impozitelor sunt cele care au avut reședința pe un termen de cel puțin trei ani în imobilul respectiv.

Membii Uniunii Agențiilor Imobiliare au primit cu bucurie vestea promulgării acestei legi: „Oamenii au obținut dreptul să-și vândă locuințele pentru care au muncit o viață fără să fie puși în situația în care să se împartă cu statul.”, a susținut vicepreședintele Uniunii, Ilie Sopivnic.

Din această organizație fac parte peste 20 de companii imobiliare, iar președintele acesteia, Andrian Toderașcu, afirmă că se va propune modificarea legislației cu scopul de a face tranzacțiile imobiliare cât mai transparente. Tot dumnealui susține că această reducere de impozite din urma tranzacțiilor este un mijloc de a spori încasările la buget, din motiv că tot mai puțini vor încerca să ascundă valoarea reală a bunului tranzacționat.

Conform legislației, suma impozitelor pe baza tranzacțiilor imobiliare constituie 7-18% din valoarea bunului. Procentul mare fiind motivul pentru care în contractele de vânzare-cumpărare figurează prețul cadastral, care este net inferior decât cel stabilit de piață.

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode