Sfatul Juristului

Sfatul Juristului

Statul susține tinerii care-și doresc o locuință. Programul ”Prima Casă” a fost aprobat de Guvern!

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege care susține familiile tinere în intenția lor de a-și achiziționa o nouă locuință. În cadrul ședinței a mai fost acceptată modificarea unor taxe de stat cu privire la contractele ipotecare semnate în cadrul programului ”Prima Casă”.

Persoanele sau familiile care își doresc o locuință, dar nu dispun de resursele financiare necesare, de astăzi au mai multe șanse de a-și vedea visul realizat.

Cu scopul de a diminua migrația în rândul tinerilor, guvernul a aprobat proiectul de lege prin care statul se obligă să achite parțial (aproximativ 50%) soldul creditului acordat de bancă pentru procurarea unui bun imobiliar prin intermediul programului ”Prima Casă”.

Programul prevede anumite criterii de eligibilitate, atât a beneficiarilor, cât și a băncilor care acordă aceste credite imobiliare. Acesta mai prevede un mecanism de garantare, dar și tarife cu care vor opera băncile comerciale.

Pentru a deveni unul dintre beneficiarii programului Prima Casă, trebuie să respectați anumite condiții:

- Suma bunului imobiliar nu trebuie să depășească 1 milion de lei;

- Contribuția dumneavoastră inițială nu poate fi mai mică de 10% din suma bunului imobiliar;

- Termenul de rambursare a creditului nu poate fi mai lung de 25 de ani;

- Nu puteți aplica la program dacă dețineți deja o locuință;

- Dacă aveți deja în derulare un credit ipotecar, nu sunteți eligibil;

- Dacă aveți vârsta peste 45 de ani, nu aveți acces la program.

Al doilea proiect de lege, care poartă același scop, de natură socială, prevede micșorarea până la 0,1% a taxei de stat pentru autentificarea contractelor de înstrăinare a imobilului și până la 50 de lei taxa pentru autentificarea contractelor ipotecare semnate în cadrul programului.

În același sens a fost diminuat onorariul notarilor publici și a executorilor judecătorești pentru acțiunile efectuate în privința bunurilor imobile, achiziționate prin intermediul programului ”Prima Casă”.

Ambele proiecte de lege așteaptă să fie adoptate de către membrii Parlamentlui.

Acest program de stat va fi aplicabil pe tot teritoriul Republicii Moldova. Pentru 2017, în Bugetul de stat este prevăzut un fond de 15 milioane de lei destinat creditelor ipotecare acordate prin intermediul programului ”Prima Casă”. Acest buget va fi stabilit pentru fiecare an în parte.

© 2018 Town. All Rights Reserved.Design & Development by VTCode