Dacă acum 10 ani o familie din Republica Moldova reușea cu greu să-și cumpere o locuință, păi astăzi acest lucru a devenit de 3 ori mai real. Explicații pe marginea acestui subiect oferă economistul Veaceslav Ioniță pe blogul său IDIS Viitorul.
Dacă în 2008 erau nevoie de 30,6 de salarii medii anuale pentru procurarea unui apartament confortabil de 70 m2 atunci în 2017 pentru un apartament cu aceeași suprafață este nevoie de 11,2 de salarii medii anuale. Reducerea se datorează atât scăderii prețurilor pentru apartamente, cât și creșterii salariului mediu pe economie.
Potrivit estimărilor specialiștilor economici, pentru 2018 se prevede o reducere continuă a indicatorului - până la 10,2 salarii.
”În țările dezvoltate din Europa efortul financiar pentru o familie de a procura un apartament de 70 m2 se cuprinde între 5-7 salarii medii anuale. Trebuie să menționăm că în Europa apartamentele se vând finisate în timp ce în Republica Moldova sunt vândute în varianta albă.”, a mai scris Ioniță pe blogul său.
Pe parcursul anului se înregistrează o stabilizare a prețurilor apartamentelor la limita de jos, după scăderea continuă din ultimii 10 ani. Astfel, prețul apartamentelor a început să scadă, de la nivelul maxim din 2008 de 900 euro/m2 până la nivelul minim de 523 euro/m2 în trimestrul II anul 2017.
”În opinia noastră 2007-2018 este perioada de stabilizare a pieții determinată de doi factori:
1) a crescut cererea din partea cetățenilor. Numărul tranzacțiilor cu apartamente în 2017 a atins cifra record de 18,4 mii de apartamente tendință care se va menține și în 2018;
2) oferta de apartamente din partea companiilor de construcții este maximă de la obținerea independenței Republicii Moldova, iar companiile de construcții au o necesitate stringentă de resurse financiare. Fapt care asigură echilibrul pe piață.”, a conchis economistul.